Groot Tuighuis

's-Hertogenbosch is een stad met een rijk verleden. Op allerlei plaatsen zijn daarvan getuigen te vinden. Soms duidelijk zichtbaar, zoals de Sint-Jan en de vestingwerken. Maar vaak ook verborgen achter muren en in de grond. Deze verborgen resten komen tevoorschijn bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Ze vormen een schat aan informatie en laten ons zien hoe de stad er vroeger uitzag. Bovendien geven ze ons een beeld van hoe mensen, onze voorouders, er ooit leefden. Deze vondsten zijn te zien én te beleven in het Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4 in 's-Hertogenbosch.

Zien en beleven

In het Groot Tuighuis is een publiekspresentatie ingericht, die het archeologisch en bouwhistorisch werk van begin tot eind laat zien. Het is een wisselende presentatie van interessante objecten. U kunt deze niet alleen zien achter glas, maar u kunt ze ook van dichtbij bekijken en soms zelfs aanraken. In het laboratorium kunt u zelf het werk van archeologen en bouwhistorici ervaren. Een film laat zien hoe archeologisch en bouwhistorisch onderzoek in het veld plaatsvindt. Kijk ook bij de rondleidingen.

Kijkje in de keuken van archeologie en bouwhistorie

Het Groot Tuighuis heeft een ArcheoHotspot en biedt een 'kijkje in de keuken' van archeologie en bouwhistorie in 's-Hertogenbosch. Maar dat niet alleen. Bezoekers kunnen zélf zien en beleven hoe het onderzoek wordt uitgevoerd en wat het oplevert. 

Educatieve workshops

Erfgoed 's-Hertogenbosch verzorgt in het Groot Tuighuis educatieve workshops voor kinderen en volwassenen. Deze zijn bedoeld voor het onderwijs (basisschool, voortgezet onderwijs) en voor instellingen die zich inhoudelijk richten op het cultuurhistorisch erfgoed. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De aanvraag voor een workshop ontvangen we graag minimaal twee weken vooraf.

Wilt u een workshop aanvragen? Mail dan naar erfgoed@s-hertogenbosch.nl. Vermeld in uw mail  karakter van de groep, de groepsgrootte en de gewenste datum. In overleg tussen aanvrager en de educatief coördinator Groot Tuighuis wordt dan de inhoud van de workshop vastgesteld.

Openingstijden

Het Groot Tuighuis  is geopend voor publiek van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur.
Let op: vanwege het coronavirus is het Groot Tuighuis en de ArcheoHotspot tot nader bericht gesloten voor publiek. 

Contact en locatie

Telefoon: + 31 (0) 73 615 54 76
Email: erfgoed@s-hertogenbosch.nl

Bethaniestraat 4
5211 LJ 's-Hertogenbosch