Tentoonstelling FC Den Bosch geopend

Wethouder Marianne van der Sloot opende vandaag de expositie ‘FC Den Bosch - Verweven in erfgoed en passie’ in het Groot Tuighuis. In deze expositie staat de rijke geschiedenis van FC Den Bosch door middel van haar erfgoed centraal. De expositie is gemaakt in samenwerking met de FC Den Bosch Foundation en Erfgoed 's-Hertogenbosch.


Wethouder Sport, Erfgoed en Sociale structuur Marianne van der Sloot opent met FC Den Bosch-supporters de tentoonstelling in het erfgoedcentrum.

Rijke clubhistorie in verhalen en objecten

De expositie laat bijzondere stukken uit de rijke clubhistorie van FC Den Bosch en haar voorgangers zien. Hiertoe behoren unieke foto’s, archiefstukken, de KNVB-kampioensschaal, voetbalshirts en andere clubmemorabilia. De verhalen en objecten in de tentoonstelling belichten de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van FC Den Bosch vanaf de vroege dagen van de club tot aan de moderne tijd. Speciaal voor de expositie zijn gefilmde portretten gemaakt van FC Den Bosch fans en medewerkers met verhalen rond de kernwaarden van de club: gastvrij, strijdbaar, hartstocht, groei en Bosch. De portretten benadrukken de belangrijke rol die sport kan spelen in het verbinden van mensen en het overbrengen van gedeelde waarden.

Bossche alliantie

Met de expositie hopen Erfgoed 's-Hertogenbosch en de FC Den Bosch Foundation de verbinding tussen sport en cultureel erfgoed in ‘s-Hertogenbosch te versterken en de gemeenschap (nog meer) te betrekken bij het vermaarde voetbalverleden van de stad. Met als doel het materiële en immateriële erfgoed van de Bossche voetbalcultuur levend te houden, betekenis te geven en van generatie op generatie over te dragen.

De tentoonstelling ‘FC Den Bosch - Verweven in erfgoed en passie’ is onderdeel van een bredere samenwerking tussen de gemeente ’s-Hertogenbosch, de FC Den Bosch Foundation en de betaaldvoetbalorganisatie FC Den Bosch. Informeel werken deze partijen al langer samen aan maatschappelijke projecten en activiteiten in de stad. Tijdens de opening van de expositie is die alliantie formeel bekrachtigd en verduurzaamd met de ondertekening van een convenant.

Talking Football en boek

De opening van de expositie was ook aanleiding voor een speciale bijeenkomst van ‘Talking Football’. Dit is een maandelijkse initiatief van de FC Den Bosch Foundation voor oudere mensen die kampen met eenzaamheid of dementie. Aan de hand van foto’s, filmbeelden, plakboeken en andere memorabilia worden het verleden van FC Den Bosch en de herinneringen van de deelnemers in leven gehouden.

Onderdeel van de middag was ook de lancering van het boek over het landskampioenschap van BVV in 1948 van journalist Henk Mees, die ook actief is als verhalenverteller bij het Talking Football-project. Wethouder Marianne van der Sloot nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Gratis openstelling

De tentoonstelling is tot en met december 2024 voor iedereen gratis toegankelijk van maandag t/m donderdag tussen 09:30 en 16:30 uur. Adres: Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Bethaniestraat 4, 5211 LJ ’s-Hertogenbosch.

Kijk voor meer informatie over de expositie op www.erfgoedshertogenbosch.nl/fcdenbosch