De tentoonstelling brengt de geschiedenis van FC Den Bosch tot leven, waarbij sport en erfgoed op unieke wijze samenkomen. Ontdek bijzondere stukken uit de clubhistorie van FC Den Bosch en haar voorgangers. Denk aan unieke foto’s, archiefstukken, de KNVB-kampioensschaal, voetbalshirts en andere clubmemorabilia.
Het is een rijke geschiedenis, van de samenkomst van voetbalclubs BVV, Wilhelmina en Victoria tot de uiteindelijke totstandkoming van FC Den Bosch ’67. Van de Heidelust tot de Vliert delen de Bossche voetballers al decennialang hun passie met de supporters.
Toegang tot de tentoonstelling is gratis.
Maandag t/m donderdag
09.30 tot 16.30 uur
Zie de pagina contact voor aangepaste openingstijden.
Erfgoed 's-Hertogenbosch
Bethaniestraat 4
5211 LJ 's-Hertogenbosch
De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Erfgoed 's-Hertogenbosch en de FC Den Bosch Foundation. De tentoontelling is samengesteld na de succesvolle oproep naar privé archiefstukken van de aanhang van FC Den Bosch. De stukken van de Bossche fans maken deze tentoonstelling mogelijk.
Bossche voetbalclub Victoria begint in Vught in 1894. Victoria wordt opgericht op 25 april 1890. Elf jaar nadat het voetbal wortel schiet in Nederland krijgt ook 's-Hertogenbosch zijn voetbalclub.
Wilhelmina tegen Sparta voor de landstitel op 9 mei 1909. Wilhelmina wordt opgericht op zondag 1 oktober 1897 en is een club voor zondagskinderen. Wilhelmina ontstaat uit een afscheiding van Victoria en wordt vernoemd naar de Nederlandse Vorstin.
Zaaltraining voor BVV spelers rond 1936. BVV wordt opgericht op 8 oktober 1906 als arbeidersvoetbalclub en is de voornaamste voorloper van FC Den Bosch.
Portret van Charles Jackson, uit ca. 1936. Jackson is een Engelse voetbaltrainer die zowel voor- als na de Tweede Wereldoorlog BVV traint en de club later naar het landskampioenschap helpt.
Het Kampioenselftal van BVV op 13 juni 1948. Het landskampioenschap van dit seizoen is het enige kampioenschap op het hoogste niveau voor een Bossche voetbalclub.
Drukte bij de wedstrijd BVV – Heerenveen op de Heidelust in Vught op 30 mei 1948. BVV speelt namelijk niet in 's-Hertogenbosch in de vroege jaren, maar op de Heidelust in Vught.
Stadion de Vliert, dat ruimte biedt voor 30.0000 toeschouwers, opent op 8 september 1951 haar deuren.
Het eerste seizoen betaald voetbal (KNVB) vindt plaats in 1954/1955. Wilhelmina doet vanaf 1955/1956 mee, BVV speelt op dat moment in de eerste klasse C.
Op 26 mei 1956 plaatst BVV zich voor de Eredivisie. Het is feest in de stad, maar met een slechte afdronk. Keeper Wim Landmann (foto) van de tegenpartij is omgekocht. De KNVB schorst eerst het BVV-bestuur, maar de omkoping blijkt het werk van vier supporters die in hun clubliefde te ver zijn gegaan. Dit besmeurt de naam BVV.
FC Den Bosch/BVV keeper Van Pelt luistert naar een radioverslag van de andere wedstrijden tijdens de wedstrijd tegen NEC op 6 november 1966. BVV heet vanaf 1965 FC Den Bosch/BVV, Wilhelmina ziet namelijk af van de beoogde fusie.
Huldiging van de spelers van FC Den Bosch/BVV, dat in mei 1966 kampioen wordt van de Tweede Divisie B. Direct succes voor de nieuwe fusieclub.
De langverwachte fusie tussen Fc Den Bosch/BVV en Wilhelmina wordt afgerond op 28 maart 1967. Vanaf dat moment heet de club FC Den Bosch ‘67. Deze naam behoudt de club tot 1988. In de volksmond is het nog steeds ’de stichting’ of ‘FC'.
Het kampioenschap van FC Den Bosch ‘67 in de 1e divisie van het seizoen 1970/1971 wordt groots gevierd. De eerste plek betekent namelijk promotie naar de Eredivisie!
Trainer Jan Remmers op 28 maart 1971. Remmers is na de promotie van FC Den Bosch '67 de enige parttimetrainer op het hoogste nationale niveau.
Ad Zonderland tekent in mei 1976, na veel gesprekken over geld, zijn contract als trainer-manager.
Schuldeisers eisen in 1982, 700.000 gulden van FC Den Bosch. “Einde van Den Bosch nadert razendsnel” kopt de Telegraaf op 22 december 1982. Het faillissement is erg dichtbij maar door een kort geding van de club vermijdt het een failissement.
Aan het einde van het seizoen 1982/1983 promoveert FC Den Bosch '67 terug naar de Eredivisie. Panasonic biedt zich in 1983 aan als hoofdsponsor. Dit bevordert niet alleen de financiële situatie, maar ook de sportieve. De gouden jaren van FC Den Bosch breken aan en de club handhaaft zich als stabiele middenmoter in de subtop van de Eredivisie.
Wim van der Horst kopt en schiet op 16 oktober 1983, drie ballen langs de Ajax keeper Hans Galjé en stelt de winst van FC Den Bosch op de Amsterdamse grootmacht veilig. Na zijn tweede goal gooit Wim de cornervlag in de modder rondom het veld.
Wim laat nog even zien aan de fotograaf dat hij daadwerkelijk drie keer heeft gescoord. De vernedering van Ajax is compleet.
Portret van Rinus Israël, trainer van FC Den Bosch op de tribune in De Vliert. Links secretaris Cees Geerkens, waarvan meerdere objecten in de tentoonstelling te zien zijn. Rinus Israël was een bikkelharde coach die FC Den Bosch als subtopper in de Eredivisie handhaaft.
Het Elftal van Fc Den Bosch tijdens de Panasonic jaren in het seizoen 1983/1984.
Op 12 oktober 1985 speelt FC Den Bosch een stiekeme oefenwedstrijd tegen het grote Oranje en wint met 2-4 op het sportcomplex in Zeist. Fotograaf Jan Verhoeff neemt een foto vanuit het struikgewas.
Jan van Grinsven stelt op 28 september 1985 op de valreep het gelijkspel veilig en schiet, als keeper, de 2-2 binnen tegen Roda JC. Hierdoor handhaaft FC Den Bosch de eerste plaats in de Eredivisie.
In ijsstadion De Vliert tappen Albert West (L) en Hendrie Kruzen (R) een pilsje voor de voorzitter Jac. van der Heijden van FC Den Bosch ter gelegenheid van de opening van het vriendenhome van de voetbalclub. De club staat in de succesvolle jaren bol van gezelligheid en het spelershonk is na de wedstrijd altijd goed gevuld.
Directeur Ad Zonderland wordt, na degradatie in het seizoen 1989/1990, op non-actief gesteld door voorzitter Theo Heijmans. De sportieve ondergang van de club, die diep wegzakt in de Eredivisie na de enerverende en succesvolle ‘Panasonic jaren’, wordt door de supporters gezien als de schuld van Zonderland. Als voorzitter heeft Heijmans er in 1992 persoonlijk in Genève voor gezorgd dat de uitsluiting van Europees voetbal door de UEFA is teruggedraaid.
FC Den Bosch ‘67 heeft een andere naam tussen 1988 en 1993: BVV Den Bosch. De keuze voor deze naam komt voort uit het idee om de slechte sportieve resultaten te bestrijden met nostalgische gevoelens van tijden van succes. De club speelt ook onder deze naam de bekerfinale in 1991.
De ME beschermt het Bossche supportersvak in het Feyenoordstadion bij de bekerfinale Feyenoord - BVV Den Bosch. Helemaal vooraan naast de 4e ME'er van rechts staat Pierre Bouleij. BVV Den Bosch verliest zeer dubieus met 1-0 nadat de wedstrijd niet is uitgespeeld door meerdere veldbestormingen.
In 1994 stevent de club op een faillissement af, er is een tekort van 600.000 gulden. Seizoen 1994/1995 wordt een rampseizoen waar FC Den Bosch als hekkensluiter eindigt in het klassement van de eerste divisie.
Het elftal van FC Den Bosch in 1995. Met talenten als Ruud van Nistelrooij, Anthony Lurling en Theo Lucius starten de Bosschenaren het seizoen. De weg omhoog wordt ingezet.
Hans Kraay jr. En Ruud van Nistelrooij tijdens een thuiswedstrijd in de Vliert in het seizoen 1995/1996. Kraaij jr. wordt in maart 1995 live op tv binnengevist door voorzitter Jan Schouten die aangeeft een 'kroegbaas' nodig te hebben om het stadion vol te krijgen. Op 14 april is het rond en amper twee weken later leidt Kraaij jr. de polonaise na de eerste thuisoverwinning van het seizoen.
Op 31 mei 1997 speelt Ruud van Nistelrooij zijn laatste wedstrijd voor FC Den Bosch. Hij scoort een doelpunt als afscheidscadeau en kroont zich met twaalf doelpunten tot club topscorer van het seizoen.
FC Den Bosch wordt kampioen in de 1e divisie (Toto-divisie) in het seizoen 1998/1999. Met belangrijke spelers als Anthony Lurling, Fred van der Hoorn en Hans Gilhaus pakken de blauw-witten de titel. Van der Hoorn toont trots de kampioensschaal aan fotograaf Henk van Esch.
Anthony Lurling (L) scoort op 2 mei 1999 de twee goals, tegen RBC uit Roosendaal, die zorgen voor de drie punten en de titel. Jaren later, in 2015, kroont Lurling zich als alltime clubtopscorer met 77 goals.
FC Den Bosch wordt kampioen in de 1e divisie in het seizoen 2003/2004. Dit is het laatste succes van de club.