Restauratie en onderhoud toren Sint-Jan

Het oudste deel van de Sint-Janskathedraal, de toren, wordt gedeeltelijk gerestaureerd. Ook voeren we de komende maanden onderhoudswerkzaamheden uit aan de toren. Vanaf 19 oktober starten we met het opbouwen van de steiger. Deze komt uiteindelijk op hoogte aan de toren te hangen. Met de restauratie van de toren zorgen we dat dit bijzondere stukje erfgoed uit de 13e eeuw behouden blijft voor de toekomst.

Foto van de toren van de Sint-Jan

Wat gaan we doen?

De werkzaamheden bestaan uit 3 fases:

  • Fase 1: van 19 oktober 2020 tot 15 januari 2021 bouwen we een steiger om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.
  • Fase 2: van 18 januari 2021 tot mei 2021 voeren we onderhouds- en restauratiewerkzaamheden uit. Het gaat dan onder andere om werkzaamheden aan het
  • natuursteen, voegwerk, lood- en schilderwerk.
  • Fase 3: tussen mei en medio juli 2021 breken we de steiger weer af.

Bereikbaarheid

Tijdens de werkzaamheden in fase 1 en 3 is de Torenstraat afgesloten voor fietsers en gemotoriseerd verkeer. Dit verkeer leiden we om met borden. Van 19 december tot en met 3 januari 2021 is de aannemer niet aan het werk. De Torenstraat is dan tijdelijk open voor al het verkeer. In fase 2 is de Torenstraat ook bereikbaar voor al het verkeer.

Openstelling toren

Het is helaas niet mogelijk om tijdens de werkzaamheden de toren te beklimmen. U kunt wel een virtueel bezoek brengen aan de toren.

Volg de werkzaamheden

U kunt het project volgen via ‘De Bouwapp’. Installeer de app op uw smartphone (Apple, Android). Voeg het project ‘Restauratie en onderhoud toren Sint-Jan’ toe aan uw favorieten. De app opent daarna automatisch bij het project.

Meer informatie over het project is ook te vinden op deze projectpagina: erfgoedshertogenbosch.nl/sintjan

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Noord-Brabant en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.