Open Monumentendag 2023

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023 openen meer dan 90 monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught weer gratis hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op www.bezoekmonumentendag.nl.

Campagnebeeld MonumentendagHet verduurzaamde rijksmonument Groot Tuighuis is gratis te bezoeken tijdens Open Monumentendag

Wethouder Marianne van der Sloot: “Open Monumentendag vind ik écht een prachtig evenement waarbij je vanuit je nieuwsgierigheid eens een keertje achter de voordeur kunt kijken van allerlei bijzondere gebouwen in onze gemeente. Het is voor iedereen te bezoeken, want gratis. En daarnaast levert het allerlei boeiende en waardevolle verhalen op over de geschiedenis van onze stad en de buitengebieden. Daarom hoop ik dat we er ook dit jaar weer een mooi levendig weekend van kunnen maken, en waar veel mensen weer van kunnen genieten.”

Zaterdag 9 september

De deelnemende monumenten in de Bossche binnenstad openen zaterdag hun deuren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het net verbouwde Groot Tuighuis en kom daar meer te weten over de verduurzaming van dit monument. Bezichtig de patriciërswoning ‘De Wereld’ in de Peperstraat of bekijk de restauratie van Het Bossche Kruithuis (aanmelding noodzakelijk!).

Zondag 10 september

Op zondag ben je welkom in het Bossche buitengebied (zoals Rosmalen, Orthen, Bokhoven en Nuland) èn in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Maak vanuit Orthen een wandeling door de Diezemonding, bezoek het Wondermuseum in Empel of neem een kijkje in Atelier De Heerlijkheid te Bokhoven.Fort Orthen is geopend op zondag 10 september

Bekijk het programma

Kijk op bezoekmonumentdag.nl voor de actuele informatie. Hier vind je een interactieve kaart en een speciale route app met het programma, de openingstijden en extra informatie zoals historische foto’s en 3D-reconstructies. Met de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App heb je alle informatie over de open monumenten continu bij de hand.

Haal het monument in huis

Voor 21 prachtige monumenten in ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Ontdek het verborgen erfgoed op bezoekmonumentdag.nl.

Organisatie Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd door het lokaal comité van binnenstad en buitengebied. Uiteraard kan dit evenement alleen worden gerealiseerd dankzij de enthousiaste inzet en belangeloze medewerking van de vele monumenteneigenaren, heemkundekringen, de Blauwe Engelen en andere vrijwilligers en samenwerkingspartners.

Meer info