Open Monumentendag 2022

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 openen meer dan 70 monumenten in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught weer gratis hun deuren. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

Bekijk het programma

Op zaterdag 10 september openen de deuren van de monumenten in de binnenstad van Den Bosch. Op zondag 11 september ben je welkom in het Bossche buitengebied en in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Bekijk het programma via de interactieve kaart of de route app:

Route App

Ga tijdens Open Monumentendag op pad met de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App en je hebt alle informatie over de open monumenten continu bij de hand.

Je ziet in één oogopslag welke monumenten zijn geopend en zich bij jou in de buurt bevinden. Bovendien is de app gevuld met extra historische foto's en verhalen.

Route app

Heb je een iPhone of iPad?

Heb je een Android smartphone of tablet?

Gedrukte plattegrond

Liever op pad met een gedrukte plattegrond? Haal vanaf 31 augustus een gratis exemplaar op bij een van de onderstaande locaties of print zelf de plattegrond van 's-Hertogenbosch (pdf), de plattegrond van Sint-Michielsgestel (pdf) of de plattegrond van Vught (pdf).

Muziekuitvoeringen

Tijdens Open Monumentendag kun je op verschillende locaties genieten van muziekuitvoeringen. Deze staan genoemd in het programmaoverzicht van de locaties.

Muziekuitvoeringen op 10 september:

  • Koor Capella Ducis: om 12.00 uur bij Mariënburg, om 13:00 uur bij Hotel Central, om 14:00 uur bij het voormalig Rijks HBS en om 15:00 uur bij Groot Ziekengasthuis.
  • Barbershopkoor Duketown Ladies: tussen 12.30 en 13.30 uur een muziekuitvoering bij de Moriaan.
  • Orgelconcert Willem Hörmann: om 14:00 start een orgelconcert bij de Sint-Catharinakerk.
  • Diverse muziekuitvoeringen bij de Grote Kerk tussen 10:30 en 18:00 uur: bespeling op orgel, straatorkest Kitzeln en sambaband Sambastica.
  • Live muziek tussen 16.00 en 17.00 uur bij Huis73.

Muziekuitvoering op 11 september: 

  • Koor Sezako Sevenum: om 11.30 en 12.30 uur bij Standerdmolen in Rosmalen.

Duurzame monumenten

Smederij

Het thema van Open Monumentendag 2022 is Duurzaamheid. Mooie voorbeelden van open monumenten die zijn verduurzaamd in 's-Hertogenbosch: De Drie MollenMariënburg en de oude smederij. Verder kun je op 11 september een dorpsrondleiding in Engelen krijgen met het thema Duurzaamheid. In Sint-Michielsgestel neemt een gids je mee voor een wandeling naar de waterkrachtcentrale.

Virtuele tours

De mooiste monumenten van 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught zijn het hele jaar door virtueel toegankelijk. Zo kom je op plekken waar je zelfs op Open Monumentendag niet kunt of mag komen!

Organisatie Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt elk tweede weekend van september samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd door het lokaal comité van binnenstad en buitengebied.

Uiteraard kan dit evenement alleen worden gerealiseerd dankzij de enthousiaste inzet en belangeloze medewerking van de vele monumenteneigenaren, heemkundekringen en andere vrijwilligers en samenwerkingspartners.

Open Monumentendag is een landelijk evenement. In heel Nederland openen meer dan duizend monumenten hun deuren. Lees meer over Open Monumentendag op de landelijke website: www.openmonumentendag.nl.

OMD logo's

Contact

Heb je vragen of tips? Neem contact met ons op via: erfgoed@s-hertogenbosch.nl.