Open Monumentendag 2021

Tijdens de Open Monumentendagen van 11 en 12 september 2021 kun je weer verschillende monumenten bezoeken in de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Vught en Sint-Michielsgestel. Het is ieder jaar dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Dit jaar doen we dat in aangepaste vorm, volgens de dan geldende coronamaatregelen.

Wandel of fiets naar opengestelde panden

Thematische wandel- en fietsroutes brengen je dit jaar naar de mooiste monumenten in het binnen- en buitengebied. Een deel van de monumenten op de routes is opengesteld voor publiek. Aanmelden is dit jaar noodzakelijk en dit kan vanaf 30 augustus op www.bezoekmonumentendag.nl. Deelname is gratis.

Alleen monumenten waarbij de 1,5 meter afstand tussen de bezoekers gegarandeerd kan worden gaan open. Het Comité Open Monumentendag kiest voor deze vorm om de toestroom goed te kunnen regelen, volgens de dan geldende RIVM-maatregelen. Door het organiseren van wandelingen en fietstochten in wijk, dorp en stad, verbinden we de opengestelde panden.

Het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Zaterdag 11 september

Op zaterdag organiseren we wandelingen in bijzondere wijken in en om de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Op gezette tijden start een wijkwandeling waarvoor geïnteresseerden zich vooraf moeten aanmelden.

Stadhuis Den Bosch

Iedere wandeling:

  • bestaat uit 2 à 3 verrassende/vrij onbekende parels;
  • duurt ongeveer 1 uur;
  • vindt grotendeels plaats in de buitenlucht;
  • heeft bij de opengestelde monumenten gidsen beschikbaar;
  • heeft een routekaart; de wandeling doe je zonder gids.

Zondag 12 september

Op zondag ben je welkom in het Bossche buitengebied (Rosmalen, Engelen, Nuland, Vinkel) en in de gemeenten Vught en Sint-Michielsgestel. Ook hier worden naast te bezoeken gebouwen ook wandelingen en fietsroutes aangeboden.

Seminarie Beekvliet

Reserveren

Reserveren voor de wandelingen en opengestelde monumenten kan vanaf 30 augustus op www.bezoekmonumentendag.nl.

Virtuele tours

Net als vorig jaar is het ook mogelijk om monumenten ‘virtueel’ te bezoeken. Dit jaar komen extra panden online: Huis ‘De Wereld’ (Sociëteiten Amicitia en De Zwarte Arend), Studio Boot, het Jheronimus Bosch Art Center, de Sint-Cathrien en ‘De Drie Halve Manen’ op Hinthamerstraat 138. Vanaf de start van de Open Monumentendagen 2021 zijn er in totaal zeventien monumenten online bezoeken.

Organisatie Open Monumentendag

Open Monumentendag wordt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught georganiseerd door het lokaal comité van binnenstad en buitengebied. Uiteraard kan dit evenement alleen worden gerealiseerd dankzij de enthousiaste inzet en belangeloze medewerking van de vele monumenteneigenaren, heemkundekringen en andere vrijwilligers en samenwerkingspartners. Heb je vragen of tips? Neem contact op via: erfgoed@s-hertogenbosch.nl.