Online congres: Digitaal Erfgoed - Big data uit het verleden

Erfgoed 's-Hertogenbosch organiseert op woensdag 28 oktober een congres over 'Digitaal Erfgoed - Big data uit het verleden'. Aan het einde volgt het startsein van de Den Bosch Time Machine en een ondertekening van het manifest Netwerk Digitaal Erfgoed. Het evenement vindt plaats in het Groot Tuighuis als onderdeel van de Den Bosch Data Week.

Door coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bijwonen op locatie kan om die reden alleen op uitnodiging. Het congres is ook online te volgen: meld je aan voor het online programma Digitaal Erfgoed.

Programma

Welke kansen bieden ‘big data uit het verleden’? Hoe kan erfgoed een inspiratiebron zijn voor de toekomst? Steeds meer collecties van archieven, bibliotheken, media, musea en kennisinstellingen komen digitaal en online beschikbaar. Na een periode van grootschalige digitalisering is het nu tijd om de digitale collecties te gebruiken. Door slimme verbindingen tussen collecties tot stand te brengen kunnen gebruikers ieder object in een veel rijkere context raadplegen, beleven en hergebruiken. Daar ligt de maatschappelijke winst.

Sprekers uit het erfgoedveld delen hun kennis en ervaringen op gebied van digitaal erfgoed, waarna er tijd is voor vragen en antwoorden. De inleidende keynote wordt gegeven door Julia Noordegraaf, hoogleraar Digitaal Erfgoed aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Bekijk het volledige programma Digitaal Erfgoed - Big data uit het verleden.

Startsein Den Bosch Time Machine

Met de Den Bosch Time Machine brengen we 800 jaar aan lokale geschiedenis tot leven. Het doel is alle digitale data over de geschiedenis van de stad, haar inwoners en bezoekers met elkaar te verbinden en te koppelen aan historische kaarten en 3D-modellen.

Het startsein wordt gegeven met de ondertekening van een intentieverklaring door alle samenwerkende partijen: wethouder Huib van Olden van o.a. erfgoed namens gemeente 's-Hertogenbosch, Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING), Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Creatieve vakschool SintLucas, Avans Hogeschool en EFFORTS. Ook is er een officiele toetreding tot het netwerk Time Machine Europe met een videoboodschap van Frederic Kaplan, hoofd van de Digital Humanities Laboratory op Lausanne University.

Over de Den Bosch Data Week

Van 26 t/m 31 oktober wordt de derde editie van de Den Bosch Data Week gehouden. Online en in de stad zelf. Met innovatieve augmented reality oplossingen in een modern online platform. In een volledig veilig ingerichte Data Live Dome op de Parade in ’s-Hertogenbosch vindt een deel van het programma live plaats. Bekijk het volledige programma van de Den Bosch Data Week via www.denboschdataweek.nl.