Nieuwe functie voor oude meisjesschool

Afgelopen week heeft wethouder Huib van Olden het gerestaureerde gemeentelijk monument Geldersedam 29-34 geopend. Dit voormalig schoolgebouw herbergt nu tien eigentijdse woningen voor een vernieuwende woonvorm.

Levensloopbestendig

De oude R.K. meisjesschool ligt aan Prins Hendrikpark, niet ver van het Bossche stadscentrum. Daardoor is het een ideale plek voor een kleinschalige woonvorm. De initiatiefgroep Kameleon, ofwel “school voor gevorderden” maakte het plan voor tien levensloopbestendige appartementen. De bewoners moeten hier tot op hoge leeftijd zelfstandig, maar in goed nabuurschap met elkaar wonen. De initiatiefgroep denkt zo langer en gelukkiger te leven. Hierdoor hoeft men minder een beroep te doen op professionele zorg.

Monumentale waarden

Een ander kenmerk van de herbestemming is het behoud van de monumentale waarden van het schoolgebouw. De initiatiefnemers hebben met de afdeling Erfgoed een gezamenlijk plan gemaakt dat de monumentale elementen behoudt en/of terugbrengt. Zo bewaarde men de gang met klaslokalen en nam men deze op in de verschillende woningen. Op de meest centrale posities is de gang gemeenschappelijk met behoud van kapstokken en tegels. Ook hebben de bewoners de voormalige speelplaats met overkapping aan de achterzijde een nieuwe bestemming gegeven en ingericht.

Geschiedenis

 Het oude schoolgebouw aan de Geldersedam bestaat uit twee delen. Het linkerdeel is een school uit 1924 naar ontwerp van architect Van Aalst. Rechts is een uitbreiding uit 1929 naar een ontwerp van de bekende architect H.W. Valk. Sinds 1929 is het geheel een R.K. meisjesschool. Rond 1960 verhoogde men het gebouw deels met een extra verdieping. Het gebouw kent een een sobere, aan de Amsterdamse school, verwante vormentaal. Het schoolgebouw heeft een centrale gang achter de voorgevel. Daarachter bevinden zich, aan de achterzijde, de klaslokalen. De gevels hebben ladderramen en serliana ramen met glas in lood. Op de gevel is in smeedijzeren letters “R.K. Meisjesschool” te lezen.

Zie ook

Lees voor meer achtegrondinformatie het verhaal Schoolgebouw Geldersedam