Leegruimen pand ‘De Kleine Winst’

Vanaf maandag 9 januari plaatst gemeente ‘s-Hertogenbosch containers voor het pand van ‘De Kleine Winst’. Ze blijven zo’n zes weken staan. De gemeente haalt zowel spullen uit het pand die bewaard blijven, als zaken die ze weggooit. Bewaard wordt voorlopig nog hetgeen van de familie die er tot voor kort woonde.

Zaken zoals voorzetwanden en gipsplafonds doet de gemeente weg. Deze elementen hebben geen historische waarde. Het is ook nodig ze weg te halen voor verder bouwhistorisch onderzoek.

Zorgvuldig en terughoudend uitruimen

Het leeghalen gebeurt zorgvuldig en terughoudend. Bovendien blijft alles van historische waarde op zijn plek. Gemeente ’s-Hertogenbosch pakt het bouwhistorisch onderzoek weer op zodra het werk van de aannemer klaar is.

Gelaagd pand ‘De Kleine Winst’

Net als achter de meeste jongere gevels in de binnenstad bevindt zich ook achter de negentiende-eeuwse gevel van de Kleine Winst een veel ouder huis. De oudste onderdelen gaan zelfs terug tot de veertiende eeuw. Het pand heeft ook delen uit de zestiende, de zeventiende en de negentiende eeuw. De tijdslagen, zoals de elementen uit de verschillende perioden genoemd worden, wil gemeente ’s-Hertogenbosch zoveel mogelijk behouden na de restauratie.

Meer weten over de geschiedenis van dit pand? Lees het verhaal over De Kleine Winst.