Kunst ontmoet archeologie op expositie

In tentoonstellingsruimte ‘De Boulevard’ van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch is tot 1 april 2021 de expositie ‘Rivierslib en Zwarte Inkt’ te zien. De expositie laat de ontmoeting zien tussen eigentijdse kunst en archeologie met als verbindende factor kom en schaal. Kunstenares Henny Schakenraad toont een dertigtal werken met grafiek op papier en muurbeelden, in combinatie met een selectie archeologisch aardewerk van Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Tentoonstelling Rivierslib en Zwarte Inkt

Een kunstproject met een verhaal…

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan de overeenkomsten die Henny Schakenraad ziet tussen dikke zwarte drukinkt en smeuïge rivierklei. Haar grafiek begint met die zwarte inkt, zoals de  keramische kom in al haar oervormen begint met rivierslib. Beide materialen kunnen weerbarstig zijn, maar bieden al eeuwenlang inspiratie aan kunstenaars.

Kunstwerken en keramiek gaan een spannende visuele relatie aan waarin historisch aardewerk, teruggevonden in de aarde van ’s-Hertogenbosch, samen met de werken van Henny Schakenraad te zien zijn.

Publicatie

Bij het project is een publicatie verschenen met afbeeldingen van het werk van Henny Schakenraad en archeologisch aardewerk. De teksten zijn van kunsthistoricus Aloys van den Berk, archeoloog Eddie Nijhof en kunstenaar Henny Schakenraad. Deze publicatie is te bestellen via Henny Schakenraad of boekhandel Adr. Heinen. Zodra de winkels weer open zijn is de publicatie eveneens verkrijgbaar in de boekhandel aan Kerkstraat 29 te ’s-Hertogenbosch.

Tentoonstelling Rivierslib en Zwarte Inkt
Tentoonstelling Rivierslib & Zwarte Inkt

Inzage publicatie Rivierslib & Zwarte Inkt
Publicatie Rivierslib & Zwarte Inkt

Bezoek

Door de strenge lockdown is het niet mogelijk mensen uit te nodigen voor de expositie. Komt u op bezoek of heeft u een afspraak in het ziekenhuis dan is de tentoonstelling te bezichtigen als u rekening houdt met 1,5 meter afstand.

Deze expositie is gerealiseerd met subsidie van het cultuurfonds Pup-up van de gemeente ’s-Hertogenbosch en steun van de provincie Noord-Brabant. Initiator en projectleider is kunstenaar Henny Schakenraad in samenwerking met drie Bossche organisaties: Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Grafisch Atelier Den Bosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Archeologie en beeldende kunst in de klas

Aansluitend bij de expositie daagt Erfgoed ’s-Hertogenbosch scholieren uit groep 5 en 6 uit om zich net als Henny Schakenraad te laten inspireren door archeologische vondsten en beeldende kunst met een nieuwe educatieve workshop

Meer info