Historische middag: Kleding uit de tijd van Bosch

In de tentoonstelling ‘De stad van Bosch’ in het Groot Tuighuis wordt op zondag 27 november 2016 een thema-middag georganiseerd over kleding uit de tijd van Jheronimus Bosch. In ‘De stad van Bosch’ is te zien hoe ’s-Hertogenbosch er rond het jaar 1500 uitzag, maar vooral ook hoe de mensen daar toen leefden. Zeven personages, genomen uit de schilderijen van Bosch, vertellen hun verhaal, temidden van objecten uit de tijd van Bosch. 

Middeleeuwse modeshow

Het gaat om een pelgrim, een non, een huisvrouw met een kind, een bouwmeester, een lakenkoopman en een messenmaker. Zij presenteren zich in hun oorspronkelijke middeleeuwse kleding. Die is namelijk nauwkeurig gereconstrueerd, met originele stoffen en op basis van resten van kleding en schoeisel, gevonden bij archeologisch onderzoek. Naast de personages van de tentoonstelling zijn op deze thema-middag ‘Kleding bij Bosch’ ook een echtpaar van adel, een middeleeuws burgergezin en leden van de schutterij aanwezig. In een modeshow tonen zij in detail hun kleding, met deskundige toelichting. 

Voor jong en oud

Daarnaast leggen de kledingmakers uit hoe de reconstructie van de kleding tot stand kwam en wordt uitleg gegeven over de stoffen en technieken. Er zijn o.a. demonstraties van spinnen, kaartweven en handweven. Ook is er informatie over het maken van spelden. Speciale aandacht is er voor het middeleeuws schoeisel, zowel de middeleeuwse resten van schoenen en trippen alsook de reconstructies daarvan. Van kleding en kledingaccessoires zoals gespen en riemtongen zijn de middeleeuwse originelen te zien die gevonden zijn bij archeologisch onderzoek in ‘s-Hertogenbosch. Bovendien is er voor kinderen (leeftijd ca. 6 tot 12 jaar) een aparte activiteit: zij kunnen zich echt middeleeuwer voelen door (nieuw gemaakte) middeleeuwse kleding, inclusief schoeisel, aan te trekken!

De historische middag begint om 13.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. De modeshow (duur: ca. 20 minuten) met telkens andere modellen vindt plaats om 14.00, 14.45 uur en 15.30 uur. Locatie: Groot Tuighuis, Bethaniestraat 4, 5211 LJ ’s-Hertogenbosch.