Historisch event rondom het beleg van 's-Hertogenbosch in kasteel Maurick

In kasteel Maurick vindt aanstaande woensdag 13 september een historisch event plaats rondom de herdenking van het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. Het is dan exact 394 geleden dat de Bossche vesting zich op het kasteel overgaf aan de Nederlandse republiek.

Re-enactment

De middag is gratis te bezoeken en bestaat uit verschillende re-enactment activiteiten. Militairen, muzikanten en ambachtslieden uit de 17e eeuw bevolken het binnenterrein van het kasteel vanaf 13:30 uur. De middag eindigt om 16:00 uur met een vrije reconstructie van de capitulatie. 

Symposium

De organisatie van dit historische event is in handen van Stichting De Groene Vesting. Zij organiseren voorafgaand aan het gratis middagprogramma een symposium en een 17e-eeuwse lunch. Het volledige programma en de aanmeldproceduren is te vinden op de website van De Groene Vesting. Het event wordt verder ook mogelijk gemaakt door de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch en de gemeentes Heusden, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught.

Kasteel Maurick

Op weg naar 2029

In 2029 zal het 400 jaar geleden zijn dat de tot dan toe onneembaar geachte Brabantse vesting ’s-Hertogenbosch, werd belegerd en veroverd door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het leger stond onder leiding van Frederik Hendrik, de prins van Oranje. De gevolgen van de capitulatie in 1629 waren groot: de stad kwam in protestantse handen ende onderdrukking van katholieken begon. Het oude Hertogdom Brabant raakte verscheurd in twee delen en deze verovering was een belangrijk keerpunt tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Meer info