Groot aantal afbeeldingen weer online

Sinds kort is een groot aantal foto’s uit onze collectie weer digitaal zichtbaar en in hoge resolutie te downloaden. Het gaat om 16.000 foto’s waarvan de rechten geregeld zijn. Vanwege onderzoek naar auteursrechten waren deze afbeeldingen offline gezet.

Herinrichting beeldbank

Wegens het auteursrecht zijn veel foto’s op dit moment niet online zichtbaar. Meer hierover leest u in het nieuwsbericht ‘Herinrichting beeldbank’ van 22 februari. We begrijpen dat dit vervelend is en we vragen uw begrip hiervoor. We willen ons als overheid aan wet- en regelgeving houden en de rechten van fotografen respecteren. Inmiddels blijkt dat ook kleine publicaties en sites van goedwillende mensen met claims van auteursrechthouders te maken krijgen. Door auteursrechtelijk beschermde foto’s offline te halen, beschermen we ook ons publiek tegen dit soort claims.

Binnenkort meer foto’s zichtbaar

De 16.000 zichtbare foto’s zijn een eerste stap. Daarnaast zijn we druk bezig om verdere afspraken te maken, waardoor we binnenkort veel meer foto’s weer kunnen tonen. Deze foto’s zullen dan in een lage resolutie te zien zijn. Ook kunt u ze niet downloaden. We houden u op de hoogte wanneer deze tienduizenden foto’s weer online zichtbaar zijn.