Herinrichting beeldbank

De afgelopen periode is er veel veranderd in de beeldbank. Waar eerst foto’s te zien waren, is nu vaak alleen nog een beschrijving van de foto zichtbaar. Wij begrijpen dat dit vervelend is. Daarom willen wij graag uitleggen wat er aan de hand is.

Auteursrecht

Wanneer iemand iets maakt, krijgt deze persoon het auteursrecht op dit materiaal. Dit betekent dat je het materiaal niet mag gebruiken zonder toestemming van de maker. Het auteursrecht blijft bestaan tot 70 jaar na het overlijden van de fotograaf. Daarna is het materiaal vrij te gebruiken.

De fotocollectie van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch is zeer groot en altijd beschikbaar in de studiezaal. Met de komst van de digitalisering is besloten om ook online zoveel mogelijk materiaal aan te bieden. Afspraken over het op internet zetten van foto’s zijn helaas in veel gevallen niet gemaakt. Het online tonen van dit materiaal is dus tegen de wet.

Onderzoek

Om onterecht gebruik van foto’s te voorkomen, is besloten om beschermd fotomateriaal offline te halen. We onderzoeken wie welke rechten heeft op materiaal in onze fotocollectie. Het is de bedoeling om met rechthebbenden afspraken te maken om er zo voor te zorgen dat straks zoveel mogelijk materiaal weer online komt te staan. 

Wij begrijpen dat het vervelend is dat veel beeldmateriaal op dit moment niet te zien is. Maar wij willen graag de wet en de rechten van fotografen respecteren. We proberen zo snel mogelijk onze beeldbank weer aan te vullen.