Geslaagde eerste Bossche Monumentenavond

De eerste Bossche Monumentenavond trok gisteren maar liefst 250 belangstellenden naar de grote zaal van Perron 3 in Rosmalen. De gevarieerde avond lijkt daarom een jaarlijkse traditie te worden voorafgaand aan Open Monumentendag.

Erfgoed 's-Hertogenbosch, Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg en de Vereniging ‘Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch’ organiseerden deze eerste bijeenkomst.

Monumentenprijs

Naast een lezing en discussie over jonge bouwkunst en de presentatie van het boek ‘De molens van Rosmalen’ aan wethouder Van Olden, werd voor de vijfde keer de Bossche monumentenrprijs uitgereikt. Die ging naar de Stichting Archeologie, Bouwhistorie en Cultuur (Stichting ABC) die de afgelopen dertig jaar minstens zoveel boeken over uiteenlopende Bossche cultuurhistorische onderwerpen uitgaf. Voorzitter Ton Nelissen van de Stichting nam de prijs, een kunstwerk van de Bossche kunstenares Christine Jetten, in ontvangst.

Henk van Beers, voorzitter van de Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg sprak zijn eerste ‘State of the Monument’ uit. Hierin gaf hij, namens de stichting, zijn waardering maar ook kritiek op de omgang met monumenten in de gemeente. Joran Welling, student aan de Koningstheateracademie in ’s-Hertogenbosch presenteerde in een korte humoristische voordracht zijn kijk op monumentenzorg. Ook de korte filmpjes van studenten van Avans Hogeschool over Bossche monumenten zetten regelmatig aan tot lachen.