Studenten Avans brengen Bossche monumenten in beeld

De studentendag van Avans Hogeschool stond vorige week helemaal in het teken van Open Monumentendag. Zo'n 160 studenten Bouwkunde en Ruimtelijke Ontwikkeling brachten een bezoek aan de monumenten om de historie in beeld te brengen met een filmpje.

Introductieopdracht

“Breng de historie van het gebouw of het gebied in beeld”. Dat was de opdracht die de eerstejaarsstudenten van Avans Hogeschool kregen voor hun introductieopdracht. De studenten bezochten diverse Bossche monumenten zoals het Stadhuis, de Grote Kerk, het Groot Tuighuis en het Kloosterhotel ‘De Soete Moeder’.

Voorafgaand aan het filmen werd eerst onderzoek gedaan naar de gebouwen. De studenten gebruikten daarvoor verschillende bronnen, zoals de Bossche Encyclopedie, de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch en het Open Monumentendagmagazine. Na de video-opnames werden de beelden op dezelfde dag nog gemonteerd tot filmpjes van 1 à 2 minuten.

Prijs

In totaal werden ruim 30 filmpjes gemaakt. Een breed samengestelde jury koos de vijf beste inzendingen. De filmpjes werden beoordeeld op inhoud, kwaliteit en originaliteit. Als prijs worden deze filmpjes vertoond tijdens de Bossche Monumentenavond op 4 september en op de website van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch.

De jury bestond uit medewerkers Erfgoed ’s-Hertogenbosch Celestine Vugts (coördinator Open Monumentendag), Harry Boekwijt (bouwhistoricus) en Dennis Dekker (communicatiemedewerker digitale media). Andere juryleden waren Peter Muller (De Bossche Tijdmachine) en Freek Voetman (student Avans Hoogeschool).

De vijf geselecteerde filmpjes

Film 1: Kloosterhotel De Soete Moeder

Film 2: Werkwarenhuis / Koudijs

Film 3: Lutherse / Waalse Kerk

Film 4: De Grote Kerk

Film 5: Zwanenbroedershuis