Gedenkteken voor vergeten Bossche grootheid

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch heeft unaniem ingestemd met het maken van een blijvend gedenkteken voor Jacob Moleschott. Deze vergeten grootheid werd exact 200 jaar geleden geboren in 's-Hertogenbosch. 

Het is de bedoeling zijn persoon en gedachtegoed op een eigentijdse manier onder de aandacht te brengen op een passende plek. Hierbij worden lokale kunstenaars betrokken. Wie was deze bijzondere man die een blijvend eerbetoon verdient?

Moleschott

Vooruitstrevende vrijdenker

Jacob Moleschott werd in 1822 in ’s-Hertogenbosch geboren als zoon van een arts. Ook hij studeert geneeskunde, maar laat zich inspireren door de natuurwetenschappen. Volgens Moleschott zijn biochemische processen in de hersenen van vitaal belang. Hij betoogt het belang van goede voeding voor een goede werking van de hersenen.

In 1856 wordt Moleschott hoogleraar fysiologie te Zürich, vanaf 1861 in Turijn. Vanaf 1876 is hij senator in het Italiaanse parlement. Moleschott is vooruitstrevend en vrijdenker; hij pleit voor de vrijheid van religieuze overtuiging, voor de invoering van vrouwenkiesrecht, voor echtscheiding, tegen antisemitisme en voor crematie als alternatief voor begraven.

Erkenning

Lange tijd kreeg Jacob Moleschott in zijn geboortestad geen erkenning. Het raadsbesluit in 2022 - 200 jaar na zijn geboorte - om een blijvend gedenkteken voor hem op te richten moet daarin verandering brengen.

Meer lezen