‘De Kleine Winst’ geeft eerste geheimen prijs

Het historische pand ‘De Kleine Winst' aan de Markt te ’s-Hertogenbosch is door de aannemer geheel leeggeruimd en vrijgegeven. De afdeling Erfgoed van gemeente ’s-Hertogenbosch onderzoekt het pand de komende vier maanden bouwhistorisch en archeologisch.

De gemeente is sinds kort eigenaar van het gebouw. Dit omdat het rijksmonument een belangrijk cultureel en historisch pand voor onze stad is. Het was ooit woning en werkplaats van de familie Van Aken. En waarschijnlijk bracht Jheronimus Bosch er zijn jeugd door.

Middeleeuws

Een eerste verkennend onderzoek wijst uit dat achter de negentiende-eeuwse voorgevel het middeleeuwse huis goed bewaard is gebleven. Het huis is in de loop der eeuwen vaak verbouwd. Maar de middeleeuwse basis is van de kelder tot en met de kapconstructie nog geheel intact. Van de begane grond tot de zolder loopt een 16e-eeuwse spiltrap. Deze is nog compleet aanwezig.

Muurschilderingen

Bijzonder is dat achter de wandbespanningen ook alle historische pleisterlagen nog aanwezig zijn. Deze zijn nog nauwelijks onderzocht. Wel kwamen al stukjes van muurschilderingen met motieven uit de zestiende eeuw tevoorschijn. Het komt zelden voor in ’s-Hertogenbosch dat het historische pleisterwerk zo goed bewaard bleef.

Virtuele rondleiding

Kijk zelf rond in De Kleine Winst via deze virtuele rondleiding.