Brief van stadhouder Willem III

Erfgoed 's-Hertogenbosch ontving onlangs een scan van een brief van stadhouder Willem III aan ons stadsbestuur. Het origineel werd op een veiling aangeboden.

Het stuk is gericht aan ons stadsbestuur en zou dus in ons archief moeten berusten. Kennelijk is het óf niet aangekomen, óf naderhand uit het archief gehaald en niet teruggebracht. Op grond van de Archiefwet mogen we dan verzoeken om een kopie, en zo is deze scan in ons bezit gekomen. Wie het origineel ter veiling aanbood of wie hem nu heeft, is niet bekend.

In de brief geeft Willem III de stad opdracht om zieken en gewonden uit zijn leger op te nemen en te verzorgen. Ze zullen door zijn kwartiermeester Wuester van tijd tot tijd worden gebracht. Op zich niets opzienbarends, maar vanwege de handtekening van Willem III interessant. Daarnaast zien we ook de handtekening van Constantijn Huijgens jr. (1628-1697), Willems secretaris. Deze Constantijn was de oudste zoon van de dichter en staatsman Constantijn Huijgens (1596-1687) en broer van Christiaan Huijgens (1629-1695), de vermaarde wetenschapper.

Meer informatie

Meer achtergrondinformatie en een scan van de brief vindt u in onze verhalenbank: Brief stadhouder Willem III.