De Leuvense Poort was niet alleen toegang tot de stad maar ook gevangenis. Maar hoe ging dat eigenlijk in vroeger eeuwen?
Welkom bij de verhalen uit gemeente 's-Hertogenbosch. Ontdek de geschiedenis en het heden van 's-Hertogenbosch. Van bijzondere vondst tot belangrijke gebeurtenis. En van monumentaal pand tot voorbeelden van restauraties. Heb je tips of vragen? Neem contact op met onze redactie.
De Leuvense Poort was niet alleen toegang tot de stad maar ook gevangenis. Maar hoe ging dat eigenlijk in vroeger eeuwen?
De Pieckepoort was ooit de mooiste poort van de stad. De nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein laat iets zien van de vroegere glorie.
Aan het begin van het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 wisten zo'n 800 Spaanse soldaten door de linie van Frederik Hendrik te glippen. Deze soldaten kwamen het Bossche garnizoen versterken tegen het Staatse leger.
Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft de historie van de oudste stadsmuur weer zichtbaar gemaakt.
In het Rampjaar 1672 belegerde het Franse leger de vestingstad 's-Hertogenbosch.
Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 heeft de geschiedenis van de stad drastisch bepaald.
Tot december 2021 restaureren we een restant van de Halve Maan.
In 1874 kwam er een eind aan de vesting 's-Hertogenbosch.
Bij het onderzoek naar de bouw van de eerste schutsluis bij fort Crèvecoeur kwamen er ook andere zaken naar boven, 'de bijvangst'.