bouwwerken

Virtuele tour: Paleis van Justitie

Het Paleis van Justitie was tot 1999 gevestigd aan de Spinhuiswal. Het gerechtshof is vertrokken, maar het 120-meter lange monumentale pand staat nog steeds op zijn prominente plek aan het Bossche Broek. Ontdek het voormalige Paleis van Justitie via de virtuele tour.

Virtuele tour

De bouw van het Paleis van Justitie begint in juni 1915. Justitie-architect Willem Cornelis Metzelaar richt het terrein tussen de Sint Jorisstraat en Spinhuiswal zodanig opnieuw in dat er ruimte is voor de strafgevangenis, het Huis van Bewaring en het Paleis van Justitie. De eerste zitting in het Paleis van Justitie vindt plaats in 1922. Architect Metzelaar krijgt het resultaat van zijn werk niet meer te zien: hij overlijdt in 1918.

Een Bossche journalist is lyrisch over het ontwerp: “Den Bosch is er een gebouw van beteekenis mee rijker geworden; Vrouwe Justitia heeft een haar waardig Paleis gekregen.” Toch zien veel Bosschenaren dat anders. Ze vinden de opvallende gele stenen van de gevels niet passen in de omgeving. Het gebouw zou ook nog eens vanwege de lengte uit de toon vallen, zo aan de zuidrand van de stad. Spraakmakend is het in ieder geval zeker.

Het paleis is, zoals de meeste werken van Metzelaar, gebouwd in een eclectische stijl. Dit betekent dat de architect elementen van verschillende historische stijlen en stromingen samenvoegt. Zo heeft Metzelaar art deco stijlkenmerken gecombineerd met elementen uit de neorenaissance, waaronder de natuurstenen speklagen.

Ook interessant

bouwwerken

Virtuele tour: Huis van Bosch

Ontdek de plek waar de beroemde schilder Jeroen Bosch woonde en werkte in deze virtuele tour, speciaal ontworpen voor het basisonderwijs.