bouwwerken

Virtuele tour: Kasteel Maurick Vught

Verscholen in de natuur op een eiland van 2,2 ha aan de rivier De Dommel te Vught, ligt Kasteel Maurick. Ontdek het kasteel van buiten én van binnen via de virtuele tour.

Bekijk van buiten


Kasteel Maurick​ vanuit de lucht.

Bekijk van binnen


Kasteel Maurick​ van binnen: bekijk op volledig scherm. Uitleg nodig? Bekijk de instructievideo.

Het huidige kasteel Maurick is hoogstwaarschijnlijk tussen 1443 en 1464 gebouwd door Henrick van Vladeracken op de plaats van een oudere motteburcht (‘een berge dair een huijs op staet’). Meerdere families bewoonden achtereenvolgens het kasteel. De belangrijkste zijn de families Heym, Van Beresteyn en Van Lanschot. In de Tachtigjarige Oorlog was Maurick tijdens de belegeringen van ’s-Hertogenbosch het hoofdkwartier van de prinsen Maurits en Frederik Hendrik. In 1629 werd bij Maurick de overgave van de stad getekend. Rechts naast het hoofdgebouw, voorzien van arkeltorentjes, bevindt zich de door twee slanke torens geflankeerde hoofdingang. In de 17e eeuw werd het kasteel uitgebreid met een vleugel rechts van de ingangspartij. In 1884-1885 begeleidde Lambert Hezenmans, restauratiearchitect van de Sint-Jan, een ingrijpende restauratie.

Momenteel is in het kasteel een gerenommeerd restaurant gevestigd en doet het dienst als feest-, vergader- en congreslocatie.

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant