bouwwerken

Virtuele tour: De Moriaan

De Moriaan staat bekend als het oudste bakstenen huis van ’s-Hertogenbosch. Bezoek De Moriaan en ontdek de bijzondere details van dit monument via de virtuele tour.

Virtuele tour

Oude kronieken vermelden dat het grote zaalhuis al in het begin van de 13e eeuw werd gebouwd in opdracht van de hertog of van de stad. Daarna kende De Moriaan een bonte stoet gebruikers van divers pluimage.

Monumentenzorg bestaat pas sinds de 20e eeuw. Dus werd De Moriaan in het verleden voortdurend verbouwd, vergroot, anders ingedeeld, verkaveld en gerestaureerd. Zo ontstond een verzameling van zelfstandige woon- en winkeleenheden die deels in elkaar overliepen en ook allemaal een andere eigenaar hadden.

De meningen over de restauratie in 1966 zijn verdeeld. Critici menen dat het gebouw te drastisch is aangepakt. Anderen zijn juist weer zeer tevreden met het resultaat. Aan de binnenkant zijn immers nog veel authentieke elementen te zien, zoals muren, balken en dakjukken uit de 13e en 14e eeuw.

 

Meer over

Monumenten Online

Ook interessant

bouwwerken

Virtuele tour: Huis van Bosch

Ontdek de plek waar de beroemde schilder Jeroen Bosch woonde en werkte in deze virtuele tour, speciaal ontworpen voor het basisonderwijs.