archeologie

Archeologisch onderzoek Judastoren Hekellaan

De bouw parkeergarage St.-Jan aan de Hekellaan gaf archeologen de gelegenheid om onderzoek te doen naar de geschiedenis van 's-Hertogenbosch op die locatie. De parkeergarage ligt in een gebied van de stad, dat zichtbare sporen laat zien van de historie van de vestingstad ’s-Hertogenbosch.

In 1997 deed de Bouwhistorische en Archeologische Dienst een voorbereidende onderzoek bij de stadsmuur en de Judastoren langs de Hekellaan en het Vonk- en Vlamterrein. De 14de-eeuwse stadsmuur (verborgen achter een 19de-eeuwse klamp) is hier nog altijd prominent aanwezig. 

Hier het gedeelte aan de Hekellaan met op de achtergrond de Schroef van Archimedes.

Een verrassende vondst: in een zware steunbeer van de muur was een trap opgenomen. Via deze trap kon men de weergang bereiken.

In het midden van de 19de eeuw is de bouwvallige 14de-eeuwse muur gerestaureerd en voorzien van een nieuwe schil aan de buitenzijde. Deze bepaalt sindsdien het uiterlijk van de verdedigingsmuur. Bij het archeologisch onderzoek bleek hoe deze 19de-eeuwse voorzetmuur op grenen balken was gefundeerd, die onder water in perfecte staat waren gebleven.

Schematische voorstelling van de 14de-eeuwse muur met de 19de-eeuwse restauratie. 

  1. 14de-eeuwse stadsmuur   
  2. 19de-eeuwse restauratie 
  3. Houten fundering onder de 19de-eeuwse schil

Ook interessant

bouwwerken

De Drakenfontein

Sinds 1903 staat er een grote gouden draak recht tegenover het Bossche treinstation.

bouwwerken

Het stadhuis

Het stadhuis aan de Markt is een indrukwekkend gebouw. Het is flink verbouwd in 1670. In die tijd waren in ’s-Hertogenbosch bestuurders uit Holland de baas.