archeologie

Archeologisch onderzoek Judastoren Hekellaan

De bouw parkeergarage St.-Jan aan de Hekellaan gaf archeologen de gelegenheid om onderzoek te doen naar de geschiedenis van 's-Hertogenbosch op die locatie. De parkeergarage ligt in een gebied van de stad, dat zichtbare sporen laat zien van de historie van de vestingstad ’s-Hertogenbosch.

In 1997 deed de Bouwhistorische en Archeologische Dienst een voorbereidende onderzoek bij de stadsmuur en de Judastoren langs de Hekellaan en het Vonk- en Vlamterrein. De 14de-eeuwse stadsmuur (verborgen achter een 19de-eeuwse klamp) is hier nog altijd prominent aanwezig. 

Hier het gedeelte aan de Hekellaan met op de achtergrond de Schroef van Archimedes.

Een verrassende vondst: in een zware steunbeer van de muur was een trap opgenomen. Via deze trap kon men de weergang bereiken.

In het midden van de 19de eeuw is de bouwvallige 14de-eeuwse muur gerestaureerd en voorzien van een nieuwe schil aan de buitenzijde. Deze bepaalt sindsdien het uiterlijk van de verdedigingsmuur. Bij het archeologisch onderzoek bleek hoe deze 19de-eeuwse voorzetmuur op grenen balken was gefundeerd, die onder water in perfecte staat waren gebleven.

Schematische voorstelling van de 14de-eeuwse muur met de 19de-eeuwse restauratie. 

  1. 14de-eeuwse stadsmuur   
  2. 19de-eeuwse restauratie 
  3. Houten fundering onder de 19de-eeuwse schil

Ook interessant

bouwwerken

De Pieckepoort: weer in beeld

De Pieckepoort was ooit de mooiste poort van de stad. De nieuwe inrichting van het Wilhelminaplein laat iets zien van de vroegere glorie.