burger

Donk, Marinus van der

Rosmalen 21-8-1917 — Rosmalen 25-9-1944

Biografie

Achternaam: van der Donk
Voornaam: Marinus
Adres: Kruisstraat A56, Rosmalen
Geboortedatum: 21 augustus 1917
Geboorteplaats: Rosmalen
Overlijdensdatum (leeftijd): 26 september 1944 (27 jaar)
Plaats van overlijden: Rosmalen
Vader: Antonie van der Donk (Toon)
Moeder: Johanna van Gerven (Jans)

Marinus was getrouwd met Petronella Alberta van de Wetering (Nellie) en zij hadden 1 zoon.

Vanwege de Arbeitseinsatz moest Marinus naar Duitsland maar na een half jaar mocht hij met verlof naar huis. Hij besloot toen om na de verlofperiode niet meer terug te keren, maar om onder te duiken zoals vele anderen.
Hij werkte regelmatig bij een boer om iets te verdienen en liet zich dan in natura uitbetalen. Dat kon hij goed gebruiken want zijn vrouw was in verwachting van hun tweede kindje.
Om die reden ging hij op maandag 25 september 1944 met de fiets een zak rogge ophalen. Op de terugweg kwam hij Louis Voeten op de fiets tegen. Vanaf de Kruisstraat zagen zij een stel SS’ers aankomen. Ze wisten dat de zogenaamde “Ausnahmezustand” was uitgeroepen waardoor de bezetter vaker meedogenloos tegen de plaatselijke bevolking kon optreden. Marinus en Louis maakten zich uit de voeten en vluchten de stal van de familie van Nistelrooij in. De SS’ers hadden de twee zien vluchten en riepen dat ze tevoorschijn moesten komen. Toen ze naar buiten kwamen werden ze door de SS'ers meegenomen en 20 meter achter het huis, tegen de dijk, zonder meer neergeschoten. Louis was direct dood. Marinus was door een long geschoten en zwaargewond. Marinus werd op een ladder naar zijn woning in de Kruisstraat gedragen. Dokter van Mackelenberg behandelde hem. Volgens de verklaring van dokter Hanegraaf-van der Colff overleed Marinus van der Donk op 25 september 1944 om 23.00 uur.
Negen dagen na zijn overlijden op 4 oktober 1944 werd zijn dochtertje geboren.

Beeldmateriaal

Bronnen

Achtergrondinformatie

Zie ook onze thema-pagina over de Tweede Wereldoorlog

Oproep

Heeft u meer informatie over deze persoon?
Neem dan contact met ons op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl