Zeldzaam contract verhuist tijdelijk van 's-Hertogenbosch naar Duitsland

Een 17e-eeuws archiefstuk uit ‘s-Hertogenbosch is vanaf juli tijdelijk te bewonderen in de Duitse stad Paderborn. Daar opent op 24 juli de tentoonstelling Peter Paul Rubens und der Barock im Norden in het Diözesanmuseum.

In dit geïllustreerde contract geeft de graaf van Bokhoven aan de Antwerpse beeldhouwer Artus Quellinus de opdracht voor de bouw van een graftombe. Quellinus ontwierp ook de beeldhouwkunst in het huidige Paleis op de Dam. Hij is in zijn werk sterk beïnvloed door de Vlaamse Barok van Peter Paul Rubens.

Jan van Heijningen van de Parochie in Bokhoven geeft het contract in bruikleen aan Petra Koch-Lütke Westhues en/of Christoph Stiegemann van het Diözesanmuseum Paderborn
Gemeentearchivaris Rolf Hage en Jan van Heijningen van de Parochie in Bokhoven brengen het contract naar het Diözesanmuseum Paderborn

Prijzige kunst

Het contract is zeldzaam, omdat het hier gaat om een privéovereenkomst. Het is een soort ‘gentlemen’s agreement’ op papier, zonder zegels of getuigen. De enorme som geld waarover de heren spraken, maakt het contract extra bijzonder. Het kunstwerk kostte 9600 gulden, omgerekend naar huidige maatstaven is dit ruim 200.000 euro.

Geïllustreerd contract tussen graaf Engelbert van Immerseel en Artus Quellinus, getekend op 20 juni 1649
Contract tussen graaf Engelbert van Immerseel en Artus Quellinus, getekend op 20 juni 1649

Praalgraf in Bokhoven

De Parochie Bokhoven is eigenaar van het archiefstuk en heeft het in bewaring gegeven aan Erfgoed ’s-Hertogenbosch. In de parochiekerk van Bokhoven is wel het resultaat van het contract te bewonderen: een praalgraf voor de graaf en gravin van Bokhoven.

Tentoonstelling

Het historische contract verhuist op 16 juli tijdelijk van ’s-Hertogenbosch naar het Diözesanmuseum in Paderborn. Het is onderdeel van de tentoonstelling over Peter Paul Rubens en zijn collega’s. Zij legden in de 17e en 18e eeuw de basis voor de Vlaamse Barok. De tentoonstelling loopt van 25 juli tot en met 25 oktober 2020.


Petra Koch-Lütke Westhues van het Diözesanmuseum Paderborn neemt het contract in ontvangst


Aankondiging van de nieuwe tentoonstelling boven ingang van het Diözesanmuseum in Paderborn

In het contract lezen we dat de graaf en de beeldhouwer afspraken maakten over de afmetingen, de kleuren en het materiaal van het graf: wit, zwart en rood marmer. Lees hier meer over het zeldzame contract en het praalgraf van Bokhoven