Website BoschDoc wint Dataprijs

De website BoschDoc, waarvan Erfgoed 's-Hertogenbosch een van de partners is, heeft de Nederlandse Dataprijs gewonnen. BoschDoc verzamelde speciaal voor het Jheronimus Boschjaar origineel bronmateriaal over de Bossche schilder Jheronimus Bosch. 

Op de website BoschDoc zijn alle verzamelde documenten over zijn persoon, zijn directe omgeving, zijn familieleden, opdrachtgevers en schilderijen opgenomen. BoschDoc was een van de drie genomineerden in de categorie humaniora en sociale wetenschappen.

BoschDoc

In BoschDoc zijn alle bekende geschreven bronnen over Jeroen Bosch verzameld, althans tot 1800. De aandacht voor deze schilder is meer dan een hype en deze database biedt wetenschappers en andere geïnteresseerden de mogelijkheid op een eenvoudige wijze kennis te nemen van de historische bronnen rond Bosch, inclusief vertaling en alle bijbehorende informatie. De website is als onderdeel van het Bosch Research and Conservation Project gerealiseerd in het kader van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch. Het project is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, het Stadsarchief (Afdeling Erfgoed) van gemeente ’s-Hertogenbosch en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag. 

Nederlandse Dataprijs

De Nederlandse Dataprijs wordt uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. De prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag van € 5000,-. 

Kijk voor meer informatie op de website van BoschDoc.