Vrijwilliger Erfgoed 90 jaar

De vaste medewerkers van Erfgoed ’s-Hertogenbosch weten zich al jaren gesteund door een groot aantal vrijwilligers. Hun inzet is voor de afdeling van groot belang. Jo van Veldhuizen is één van hen. Hij is al tientallen jaren actief als vrijwilliger bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch en viert deze week zijn 90ste verjaardag. De geboren Utrechter kwam in 1958 naar ’s-Hertogenbosch en was in zijn werkzame leven ruim 40 jaar als IJkmeester actief bij het IJkwezen.

Bossche maten en hervormde kerk

Vanaf 1962 onderzocht Jo in het Stadsarchief, toen nog gevestigd aan Achter het Stadhuis, de geschiedenis van Bossche maten en gewichten. Daar was in die tijd nog een avond- en zaterdagopenstelling. Stadsarchivaris Kuijer en ‘chartermeester’ Bossink waren er werkzaam. Jo herinnert zich een bezoeker die zijn stamboom op een grote rol behang meebracht.


Nederlands Hervormde kerk, 1938

Nadat zijn vrouw Elly en hij actief werden in de Grote Kerk, besloot hij de geschiedenis van de hervormde gemeente in ’s-Hertogenbosch te gaan onderzoeken. “Ik dacht dat doe ik even, maar ik ben er 14 jaar mee bezig geweest”, lacht hij.

Het moet saai zijn

Na zijn pensionering meldde hij zich bij het Stadsarchief om vrijwilliger te worden. “Het moet saai zijn” zei Jo; “ik kan goed tegen eentonigheid”. Hij is toen begonnen met het trouwboek van ca. 1800 van de Jacobskerk, uitgerekend daar waar hij nu, tientallen jaren later in het gebouw van Erfgoed werkt. Momenteel voert hij de gegevens van het Bossche bevolkingsregister uit de jaren 1910-1920 in. Ondanks zijn leeftijd hoopt hij daar nog lang mee door te kunnen gaan.