Virtuele tentoonstelling: Rosmalen in de jaren ’50

Wethouder Huib van Olden opende vanmiddag een online tentoonstelling over Rosmalen in de jaren ’50. Oude foto’s, verhalen over bewoners en interactieve maquettes in 3D geven een beeld van die periode. De presentatie is ingericht door Heemkundekring Rosmalen in samenwerking met Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

De virtuele tentoonstelling over Rosmalen is te bezoeken via www.s-hertogenboschopdekaart.nl en staat onder het thema ‘Wijken en dorpen’. Heemkundekring Rosmalen leverde de verhalen en afbeeldingen.

Maquettes in 3D

Het in 3D-digitaliseren van 28 maquettes is een bijzonder onderdeel van de presentatie. De maquettes werden gemaakt door Cor Verstegen (1931-2018). Urenlang was hij bezig met het tot in het kleinste detail reconstrueren van de oude gebouwen. Er is bijvoorbeeld een maquette van de oude brouwerij en het oude gemeentehuis. Maar ook van Café Van Helvoirt, waar nu een schoenenwinkel is.

De maquettes liggen veilig opgeslagen in het depot van Heemkundekring Rosmalen. Ze zijn te groot en te kwetsbaar om ze regelmatig voor groot publiek te presenteren. Dankzij 3D-digitalisering zijn deze maquettes nu online toegankelijk. Bezoekers krijgen daarmee de mogelijkheid om de objecten op elk gewenst moment, oneindig van alle kanten te bewonderen.

Fotogrammetrie

De gebruikte techniek heet ‘fotogrammetrie’. Daarbij worden vanuit alle standpunten verschillende foto’s rondom de maquettes gemaakt. Speciale software berekent met deze foto’s een 3D model. Het is het begin van meer onderzoek naar 3D technieken en nieuwe presentatievormen. Ook de archeologische en bouwhistorische collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch wordt op deze manier toegankelijk gemaakt voor alle geïnteresseerden.


De maquette wordt gefotografeerd vanuit meerdere perspectieven.