Vernieuwde Canon van 's-Hertogenbosch brengt geschiedenis dichtbij voor scholieren
Speciaal voor het Bossche onderwijs is de Canon van 's-Hertogenbosch helemaal vernieuwd. Van de neanderthalers tot de overstroming van de A2: de canon bestaat uit 37 iconische verhalen over de stad en de dorpen. Juist die lokale verhalen maken de geschiedenisles bijzonder interessant. Het is híer gebeurd. De nieuwe Canon van 's-Hertogenbosch is vanaf 19 juni te vinden via de website van de Canon van Nederland.
Meer vrouwen en dorpen
De nieuwe canon is samengesteld door de Bossche pabo Fontys Kind en Educatie, de Canonstichting en Erfgoed 's-Hertogenbosch. De canonvensters zijn inclusiever en meer divers in vergelijking met eerdere edities. Zo is er meer ruimte voor verhalen over de dorpen, vrouwen en keerzijdes van de geschiedenis zoals de verdiensten uit slavernij.
Een van de nieuwe vensters gaat over het Joodse meisje Fanny Philips. Zij schreef brieven aan haar Bossche vriendin tijdens de oorlog, tot ze op transport moest naar Auschwitz en nooit meer terugkeerde.
In het voortraject zijn de heemkundekringen van 's-Hertogenbosch en omgeving gevraagd om mee te denken en onderwerpen aan te dragen. Het resultaat is onder andere een nieuw canonvenster over de middeleeuwse kastelen in de regio, waaronder kasteel Bokhoven.
Fanny Philips © Beeldbank WO2, NIOD.
Tekening uit circa 1750 van de voorburcht van het voormalige kasteel in Bokhoven.
Waardevol
De Canon van 's-Hertogenbosch biedt veel kansen voor docenten in het primair- en voortgezet onderwijs. Bossche pabostudenten zijn al begonnen met het toepassen van vensters uit de Canon van ’s-Hertogenbosch in geschiedenislessen.
Kenneth Schenning, geschiedenisdocent bij Fontys Kind en Educatie in 's-Hertogenbosch, vertelt daarover: “Deze regiocanon helpt om het lokale erfgoed aan het nationale curriculum te verbinden. Het helpt leerlingen hun omgeving te lezen en tegelijkertijd zorgt het dat geschiedenisverhalen meer gaan leven voor leerlingen!”
Marianne van der Sloot, wethouder Erfgoed, onderstreept dat een lokale canon waardevol is voor iedereen: “Het laat zien dat de geschiedenis zich afspeelde in onze eigen leefomgeving. Het Geefhuis (de eerste voedselbank), Napoleon die door de Bossche straten liep en de terugkeer van de Zoete Moeder in onze stad. De vele geschiedenisverhalen maken de Canon van ’s-Hertogenbosch extra interessant en brengen de geschiedenis meer tot leven."