Terugblik Open Monumentendag 2023

Het was warm afgelopen weekend. Maar dat weerhield de duizenden bezoekers er niet van om tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag op stap te gaan in gemeente ’s-Hertogenbosch. Het afgelopen weekend openden 50 monumenten hun deuren.


Bezoekers bewonderen het Stadhuis

Open Monumentendag is elk jaar weer dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Bovendien zijn er tal van extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen.

Zaterdag: binnenstad

Op zaterdag openden de monumenten in de Bossche binnenstad hun deuren. De monumenten ontvingen bij elkaar opgeteld zo’n 21.000 bezoekers. Dat is net iets meer dan vorig jaar. Het woonhuis De Noteboom aan de Hinthamerstraat was een van de uitschieters met meer dan 2000 bezoekers. Maar ook het Inloopschip was met ruim 1300 bezoekers erg in trek. In dit herenhuis was een speciale pop-up tentoonstelling te zien. Collega’s en vrijwilligers van Erfgoed 's-Hertogenbosch toonden hier de topstukken uit de behangcollectie, waaronder het oudste behang dat in ‘s-Hertogenbosch gevonden is. Namelijk een fragment uit 1765.


Popup-tentoonstelling historisch behang

Sneak preview bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Ook het Groot Tuighuis was na een verbouwing van 1.5 jaar weer voor de eerste keer open voor publiek. Collega’s en vrijwilligers van Erfgoed 's-Hertogenbosch lieten trots hun nieuwe onderkomen zien aan zo’n 1000 bezoekers. De 600 jaar oude kerk is verduurzaamd van energielabel E naar A+. Ook de glazen vloer op 9.5 meter hoogte was voor bezoekers – zonder hoogtevrees – een populaire ‘attractie’. De officiële opening van het erfgoedcentrum vindt dit najaar plaats.


Glazen vloer bij Erfgoed 's-Hertogenbosch

Zondag: wijken en dorpen

Op zondag was iedereen welkom in Rosmalen, Engelen, Empel, Bokhoven, Nuland en Orthen. In Nuland onthulde wethouder Marianne van der Sloot het pas gerestaureerde oorlogsgraf van Petrus Voets en Petrus Ketelaars. Het graf is sinds 2019 een gemeentelijk monument.


Gerestaureerde grafmonument in Nuland

In Engelen organiseerde Heemkundekring Angrisa meerdere rondleidingen door het dorp. En in Orthen was dit jaar een uitgebreid programma met onder meer speurtochten, zangkoren, wandelingen en een demonstratie van handboogvereniging Prins Bernhard. Met name Fort Orthen bleek in trek te zijn. Daar luisterden de bezoekers naar de historische verhalen van Heemkundekring De Orthense Schaar.


Veel bezoek bij Fort Orthen
 


Wethouder Marianne van der Sloot dankt alle vrijwilligers op de afsluitingsborrel van Open Monumentendag 2023