Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog door 3 Gymnasium

Van blikken tot voedselbonnen en van granaathulzen tot dagboeken. Deze en nog veel meer voorwerpen zijn van 23 mei tot en met 1 juni te bekijken op een tentoonstelling.  Die vindt plaats bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch in het Stadsarchief aan de Bloemenkamp 50. Leerlingen uit de derde klas van het Stedelijk Gymnasium hebben daar een tijdelijke tentoonstelling over (’s-Hertogenbosch in) de Tweede Wereldoorlog ingericht.

Zoektocht

Doel van de opdracht is om de leerlingen op een andere manier in contact te brengen met hun eigen (lokale) geschiedenis. Buiten de lessen geschiedenis praten de leerlingen namelijk bijna nooit over de Tweede Wereldoorlog. Door leerlingen op zoek te laten gaan naar herinneren aan deze oorlog, komen ze in korte tijd veel te weten. De zoektocht begint vaak in de eigen familie of buurt, maar leidt leerlingen soms ook naar de andere kant van de wereld (denk bijvoorbeeld aan Nederlands-Indië). Juist door het actief bevragen van bekenden krijgen leerlingen een veel persoonlijker kijk op de oorlog. Een aantal leerlingen krijgt het zo voor elkaar om zeer bijzondere bijdragen te leveren aan de tentoonstelling.

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten van deze editie zijn een knijpkat, gemaakt in kamp Vught, een kruik gemaakt van een huls, persoonlijke onderscheidingen of een armband van de Binnenlandse Strijdkrachten. De leerlingen zijn vrij in hun presentatievorm, waardoor er naast bordjes met tekst ook fotocollages, tijdbalken, tekeningen en filmpjes te zien zijn. Daarnaast zijn er reconstructies van een noodlamp en kacheltje uit de oorlog en hebben leerlingen koekjes gebakken naar een recept uit 1943.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens openingsuren van maandag tot en met donderdag van 09.30-17.00 uur en op vrijdag van 09.30-12.30 uur. De locatie Stadsarchief van Erfgoed ’s-Hertogenbosch bevindt zich aan de Bloemenkamp 50, achter Winkelcentrum Arena.