Studenten SintLucas presenteren Bossche erfgoed in virtual reality

Met een Virtual Reality-bril de Pieckepoort verkennen, de middeleeuwen ontdekken via een interactieve app of vliegen rondom de houten middentoren van de Sint-Jan in 1550. De gamestudenten van SintLucas presenteerden maandag 2 juli hun werk in het Groot Tuighuis in ’s-Hertogenbosch.

De 3e jaars gamestudenten van SintLucas kregen de opdracht om de Bossche geschiedenis op levendige en interactieve wijze te presenteren. Daarbij mochten zij gebruik maken van de historische 3D-reconstructies van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Maar liefst 14 creatieve gamestudenten gingen in totaal acht weken aan de slag met de Sint-Jan en de Pieckepoort.

Artiesten en developpers

De studenten werden ingedeeld in drie teams met ‘artiesten’ en ‘developpers’. De artiesten zijn vooral bedreven in de visuele aspecten. Zij brachten de 3D-reconstructies verder tot leven door bijvoorbeeld bewegende bomen en waterstromen toe te voegen. De developpers richtten zich vooral op het toevoegen van interactie en het ontwikkelen van applicaties.

Voor het project is geprobeerd alles zo historisch correct mogelijk te doen. De studenten kregen dan ook de gelegenheid om allerlei historische vragen te stellen aan de specialisten van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Ook werd er een excursie georganiseerd naar de Sint-Jan en de plek waar ooit de middeleeuwse Pieckepoort stond.  


In mei 2018 brachten de gamestudenten een bezoek aan de Sint-Jan.

Presentaties in virtual reality

Na weken van zweten en zwoegen was 2 juli het moment om het resultaat te presenteren in het Groot Tuighuis:     

1. Een presentatie van de Pieckepoort in Virtual Reality. Daardoor is het nu mogelijk om, met een VR-headset op, de Pieckepoort van alle kanten te verkennen. Je kunt de vesting ’s-Hertogenbosch van buitenaf bekijken en onder de poort door ‘lopen’. Ook is het mogelijk om zelf de poort te openen of sluiten. Opvallend is het oog voor detail: het water golft gestaag, de wolken trekken voorbij en zelfs de groeven in de stadsmuur zijn zichtbaar.

2. Een interactieve app van de Pieckepoort voor smartphone of tablet. Informeren speelt daarbij een belangrijke rol. De app is gevuld met tekst, afbeeldingen en videofragmenten. Ieder onderdeel heeft een eigen icoontje en door daarnaar te kijken wordt de informatie getoond. Iets activeren doe je dus met je ogen, heel makkelijk en gebruiksvriendelijk.

3. Ook de Sint-Jan van rond 1550 kreeg een variant in Virtual Reality. Daarbij kun je met een figuurtje om de Sint-Jan lopen en deze van alle kanten bekijken. Ook een blik van boven behoort tot de mogelijkheden en dat leent zich onder meer voor een verkenning van de houten middentoren.

Vervolg samenwerking

De studenten hebben in 8 weken een mooie prestatie geleverd en een goede aanzet gegeven om met moderne technieken het verleden te ontsluiten. Het resultaat wordt in de volgende periode verder uitgewerkt zodat uiteindelijk alle Bosschenaren en andere geïnteresseerden er gebruik van kunnen maken. De samenwerking met de creatieve vakschool SintLucas past bij het doel van Erfgoed ’s-Hertogenbosch om het erfgoed toegankelijk te maken voor een breed publiek. Wordt dus vervolgd!