Solidariteitsactie Oekraïne aan vooravond van Open Monumentendag

's-Hertogenbosch leeft mee met Oekraïne en staat achter de internationale actie van solidariteit die zich richt op het behoud van cultureel erfgoed. Aan de vooravond van Open Monumentendag werd op 7 september het Bevrijdings- en Verzetsmonument symbolisch ingepakt met zandzakken.

Inwoners uit Oekraïne bij het ingepakte monument.

De laatste zandzakken werden gelegd door wethouder Marianne van der Sloot van Erfgoed, de ambassadeur van Oekraïne Maksym Kononeko, enkele Oekraïense inwoners, de dochter van de overleden beeldhouwer Peter Roovers (Kathinka Roovers) en enkele leden van het comité 4 mei.

Solidariteitsactie

's-Hertogenbosch toont tijdens Open Monumentendag de rijkdom van erfgoed en cultuurhistorie. Dat doen we in het besef hoe kwetsbaar erfgoed en cultuur is. Hier in ons land maar vooral nu in het conflictgebied Oekraïne. Erfgoed en cultuurhistorie vragen wereldwijd blijvende aandacht. De solidariteitsactie onder de naam "It's not over" is symbolisch. In ons land pakken we monumenten in met zandzakken die beschermen tegen bombardementen of artillerievuur. Ditzelfde gebeurt ook elke dag in Oekraïnse steden.


De laatste zandzakken werden gelegd door onder meer wethouder Marianne van der Sloot van Erfgoed (tweede van rechts) en de ambassadeur van Oekraïne Maksym Kononeko (derde van rechts)

Open Monumentendag

Het ingepakte Bevrijdings- en Verzetsmonument is onderdeel van het programma van Open Monumentendag 10 en 11 september. Bezoek het monument in de Tuin van Vrede en Vrijheid en geniet van 's-Hertogenbosch tijdens Open Monumentendag. Bekijk het volledige programma op www.bezoekmonumentendag.nl


Het ingepakte monument