Sint Janslyceum benoemd tot rijksmonument

Het Sint Janslyceum aan het Sweelinckplein is vanaf vandaag een officieel rijksmonument. De directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, mevrouw Susan Lammers, overhandigde deze status aan de rector en leerlingen van het Sint Janslyceum. Dit prachtige en bijzondere schoolgebouw was al beschermd als gemeentelijk monument en mag een topstuk worden genoemd van de Bossche School.

In 1918 is het Sint Janslyceum begonnen als aparte jongens en meisjesschool in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het heeft haar 100-jarig bestaan vorig schooljaar uitgebreid gevierd. Het markante schoolgebouw in Zuid is begin jaren ’60 gebouwd. Het maakt onderdeel uit van de uitbreidingswijk Zuid, welke in de jaren ’50 en ’60 is gebouwd.

De vooraanstaande architecten Nico van der Laan, Hansen en van Hal hebben in samenwerking met de vermaarde professor ingenieur Granpré-Molière een uniek en exemplarisch schoolcomplex ontworpen. Het is een nog altijd vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van scholenbouw in Bossche Schoolstijl.

We zijn zeer verheugd met deze landelijke waardering, juist omdat er nog nauwelijks nieuwe rijksmonumenten worden aangewezen. Wethouder Huib van Olden heeft met enthousiasme het stokje van gemeentelijk monument overgedragen. Het Sint Janslyceum is een waardige aanvulling op de rijksmonumentenlijst.


Eerste steenlegging voor de bouw van het Sint Janslyceum door mr. R. van der Heyden, voorzitter van Ons Middelbaar Onderwijs in Noord - Brabant in 1961. 


Sint Janslyceum in 1963. Inzegening van het scholencomplex door mgr Bekkers. Toespaak door de bisschop op het binnenplein na afloop van de plechtigheid.