Samen Linie 1629 beleefbaar maken

In 2029 is het 400 jaar geleden dat het roemruchte Beleg van ’s-Hertogenbosch door Prins Frederik Hendrik plaats vond. De gemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en ’s-Hertogenbosch willen in aanloop naar 2029 de linie van de belegering van 1629 zichtbaar en beleefbaar maken.

Dit doen zij in gezamenlijke afstemming met de Provincie en maatschappelijke partijen als stichting De Groene Vesting en de vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Op maandag 9 september is er de presentatie van een bijzondere fietsapp en van vertelborden langs de route. Ook is dan de ondertekening van het convenant 'Samen op weg naar 2029'.

Linie 1629 app

Mevrouw Marianne van der Sloot, gedeputeerde voor cultuur in de Provincie Noord-Brabant gaat de app ‘Linie 1629’ lanceren. Deze app is ontwikkeld door de samenwerkende gemeenten met het Bossche ontwerpbureau Wijdoendingen. De innovatieve toepassing geeft wandelaars en fietsers via woord en beeld de mogelijkheid om op diverse punten op de ca. 49 kilometer lange linie het beleg van 1629 te beleven. Op basis van door een vrijwilliger ontsloten originele kranten uit 1629 van ‘Nederlandse’ en ‘Spaanse’ kant zijn teksten gemaakt. In de app vertellen twee journalisten van 400 jaar geleden hun kant van het verhaal in Augmented Reality (AR). Daarnaast zijn op diverse plekken de belegeringswerken weer zichtbaar gemaakt met Virtual Reality (VR) in de vorm van 360-graden panorama's.

Vertelborden

De wethouders Huib van Olden van Gemeente ‘s‑Hertogenbosch, Thom Blankers van Gemeente Heusden, Peter Raaijmakers van Gemeente Sint-Michielsgestel en Peter Pennings van Gemeente Vught gaan elk een van de Zuiderwaterlinie vertelborden onthullen. Die maken deel uit van in totaal 17 borden die langs de gehele linie van het beleg van 1629 worden geplaatst. Elk bord vertelt in het kort (en in het Nederlands en Engels) het verhaal van die plek gedurende het beleg. Ook zijn de borden voorzien van kaartjes, historische en actuele beelden en een QR-code.

Ondertekenen convenant

Dit jaar staan we nog maar één decennium af van de 400ste herdenking van het beleg in 2029. De stappen ‘Samen op weg naar 2029’ worden daarom vastgelegd met de ondertekening van een convenant door genoemde bestuurders en vertegenwoordigers namens Stichting De Groene Vesting en Vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de route Linie 1629 op: www.erfgoedshertogenbosch.nl/linie1629