’s-Hertogenbosch beschrijft oorlogsslachtoffers

Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het een zin die naoorlogse generaties kunnen dromen. “We gedenken alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden of elders in de wereld zijn omgekomen”. Wie zijn ‘alle slachtoffers’? Na een lange speurtocht heeft Erfgoed ’s-Hertogenbosch die vraag voor de gemeente ’s-Hertogenbosch voor een belangrijk deel beantwoord in de online Erelijst oorlogsslachtoffers.

Sinds vandaag staan op de website van Erfgoed ’s-Hertogenbosch de namen van deze slachtoffers in de online Erelijst oorlogsslachtoffers. Het gaat om ruim 900 mensen. Zowel burgers als militairen, slachtoffers van de vervolging door de Nazi’s en leden van het verzet. Hieronder zijn ook de Britse soldaten van de Welsh Division die tijdens de gevechten in oktober 1944 hun leven lieten voor onze vrijheid.

De namen van de 13 Sinti en Roma-slachtoffers uit ’s-Hertogenbosch vindt u niet op deze lijst. In plaats daarvan staat er een pagina met achtergrondinformatie over deze groep slachtoffers. Bij een deel van de Sinti en Roma is het gebruikelijk om de doden met rust te laten en hun namen niet meer te noemen. Uit het respect voor beide standpunten is deze algemene pagina over de Sinti en Roma ontstaan.

Nog niet klaar

De lijst is nog niet klaar. Sinds het boek ‘Wegens Bijzondere Omstandigheden ’s-Hertogenbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog’ (2008) is er veel nieuwe informatie vrijgekomen. Niet alleen zijn bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch meer archieven beschikbaar gekomen. Ook zijn online steeds meer gegevens te vinden over slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wat gaan we nog doen? We vervangen de huidige pagina’s langzamerhand door pagina’s met meer informatie. Zoals een biografie, een verhaal rondom het overlijden, foto’s en bronnen. Omdat het gaat over ruim 900 pagina’s zijn we hier nog enige tijd mee bezig.

Meer informatie

Hebt u informatie over iemand die op de Erelijst staat of mist u iemand? Neem contact op met ons via erfgoed@s-hertogenbosch.nl. Het blijft een grote klus om gegevens over mensen te vinden en te controleren. Daarom kost het enige tijd voordat we het onderzoek naar aanleiding van uw bericht afronden. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Erelijst bekijken

Ga voor de Erelijst oorlogsslachtoffers naar www.erfgoedshertogenbosch.nl/erelijst