Ruim 18.000 notariële aktes uit 1916-1925 online

Van scheidingspapieren tot erfenissen van Bosschenaren: ruim 18.000 notariële aktes uit de periode 1916-1925 staan sinds vandaag online. Goed nieuws voor iedereen die zijn stamboom wil onderzoeken. Of voor wie nieuwsgierig is naar het wel en wee van Bosschenaren 100 jaar geleden.

Notariële akte
Scheidingsakte familie Van Lanschot uit 1916. Bekijk in het archief van ’s-Hertogenbosch.

Digitalisering Notarieel Archief

Erfgoed ’s-Hertogenbosch startte een jaar geleden met de digitalisering van het volledige Notarieel Archief van ’s-Hertogenbosch. De oudste aktes komen uit 1475 en de nieuwste uit 1925. In totaal gaat het om 180 strekkende meter. Stuk voor stuk, vel voor vel zijn de aktes gescand.

Vervolgens hebben vrijwilligers bij iedere akte de belangrijkste gegevens digitaal toegevoegd, zodat ze eenvoudig online te vinden via in het archief van ’s-Hertogenbosch. Voor de periode 1916-1925 is dit werk klaar. De aktes van 1425 t/m 1915 volgen in de toekomst. Het Notarieel Archief van Rosmalen is al eerder volledig gedigitaliseerd.

In het Notarieel Archief vind je naast erfenissen en scheidingspapieren onder andere ook huwelijksaktes, verkoopaktes, leningen en voogdijafspraken. Een rijke bron aan informatie dus voor iedere onderzoeker.

Erfenis Van Lanschot
Verdeling erfenis Augustinus Jacobus Arnoldus van Lanschot, akte opgemaakt door notaris Van de Mortel op 13 maart 1921. Bekijk in het archief van ’s-Hertogenbosch.

Hulp bij onderzoek

Wie zelf op onderzoek uit wil gaan, opent de zoekfunctie van het archief van ’s-Hertogenbosch. Vink ‘Personen en locaties’ aan en filter bij Toegang op ‘Notarieel ’s-Hertogenbosch’.

Zo kun je bijvoorbeeld zoeken naar de bekende Bossche familienaam Van Lanschot. Interessant is 23 maart 1921. Op die dag verdelen twee broers uit de familie, waaronder de toenmalige burgemeester van Vught, de erfenis van hun vader. In de erfenis zitten onder andere Kasteel Maurick, het Landgoed Zegenwerp en de historische boerderij Oud Herlaer. In totaal gaat het om 161 landgoederen, huizen, weilanden en percelen. Wie krijgt wat? Dat staat in de akte.

Vragen over Notarieel Archief? Neem dan contact op met onze archiefmedewerkers.

Familie Van Lanschot
De familie Van Lanschot bij Kasteel Maurick in 1910. Op de voorgrond staat burgemeester August van Lanschot en zijn nieuwe echtgenote. Bekijk in beeldbank BHIC.