Restauratie boerderij in Rosmalen

Onlangs is de boerderij aan de Sprokkelboschstraat 4 in Rosmalen gerestaureerd in opdracht van de nieuwe eigenaars.

Deze 19e eeuwse boerderij staat aangemerkt als een gemeentelijk monument en de restauratieplannen kwamen in goed overleg met de gemeentelijke afdeling Erfgoed 's-Hertogenbosch tot stand. Ook is een financiële bijdrage geleverd uit de gemeentelijke subsidieregeling die bedoeld is voor de instandhouding van gemeentelijk monumenten en beeldbepalende panden. Bij deze boerderij zijn onder andere de kosten voor het herstellen en constructief verbeteren van de monumentale kapconstructie en het opnieuw aanbrengen van een rietbedekking gesubsidieerd.

Kenmerken

Het is een witgepleisterde driebeukige kortgevelboerderij met een dwarsdeel op een verhoogd perceel. De boerderij wordt aan de voorzijde (kopgevel) geflankeerd door een viertal linden. Het grote zadeldak heeft twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden, ook wel 'wolfseinden' genoemd. Het dak wordt gedekt door riet en zogenaamde 'Mulden pannen' en gedragen door een imposante kapconstructie van naaldhout. De gevels van de boerderij zijn door verschillende verbouwingen behoorlijk gewijzigd maar de oorspronkelijke opzet is nog goed te herkennen.

Van binnen is de oude gang met aangrenzend de “herd” met schouw en kelder met opkamer nog bewaard gebleven. Ook de karakteristieke brandmuur met het rookkanaal, de afscheiding tussen het woongedeelte en het stalgedeelte, is nog aanwezig.

Duurzame bestemming

De monumentale onderdelen zijn met respect voor de historie gerestaureerd en aangevuld  met subtiele eigentijdse elementen. Ook zijn er energetische maatregelen getroffen. Door deze restauratie krijgt de boerderij weer een duurzame bestemming.

Meer informatie

Wilt u meer weten over monumenten in gemeente 's-Hertogenbosch of over uw eigen pand? Kijk dan op monumentenzorg of neem contact op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl.