Restauratie aan historische kap van Hinthamerstraat 160

Op Hinthamerstraat 160 in ’s-Hertogenbosch zat lange tijd de winkel van zaadhandel Van Vugt. De nieuwe eigenaren zijn volop bezig met de restauratie van het gebouw. De historische kap is als eerste opgeknapt.

Typisch Bosch woonhuis

Het pand aan de Hinthamerstraat 160 is een voorbeeld van een typisch Bosch woonhuis. Het bestaat uit een hoofdhuis aan de straat met een voor- en achterdeel. Hierachter ligt een kleine binnenplaats en een achterhuis. Het gebouw heeft nog laatmiddeleeuwse onderdelen zoals de kelder, de twee zijmuren, de eerste verdiepingsbalklaag en hergebruikt materiaal in de kap. De indeling komt voor een groot deel uit de 19de eeuw. De laatste grote verbouwing was in 1955 in opdracht van de Firma A. van Vugt en Zn. 

De kap van het achterhuis voor de restauratie zonder dakbeschot (links) en na de restauratie met dakbeschot.

Wat troffen we in de kap aan?

Het achterste deel van het hoofdhuis en het achterhuis heeft een zadeldak met spanten. De spanten van het hoofdhuis dragen hergebruikte eiken flieringen (horizontaal draaghout in de kap) en sporen (hout wat van de dakvoet tot aan de nok loopt). In de spanten zijn telmerken gehakt. Dit zijn volgordetekens om aan te geven in welke volgorde een constructie opgebouwd moest worden. De spanten van het achterhuis dateren uit de bouwtijd van het achterhuis. Dit is uit de 19de eeuw. 

Beide kappen waren voor de restauratie nog niet dichtgemaakt met dakbeschot. Dakbeschot werd aan het eind van de 19de eeuw steeds meer toegepast. Tot die tijd waren zolders tochtig en in de winter koud. De dakpannen in het pand aan de Hinthamerstraat 160 sloten slecht aan, waardoor er regen naar binnen kwam.

Kapherstel: sober en doelmatig

De nieuwe eigenaren begonnen met de restauratie van de kap in het achterste deel van het hoofdhuis en in het achterhuis. Om het pand water en wind dicht te maken is er dakbeschot en isolatie aangebracht. Voor het dakbeschot is gekozen om hergebruikt dakbeschot te plaatsen. Hierdoor is het niet zichtbaar dat het in 2017 is aangebracht. Het lijkt alsof het er al vele jaren ligt.

Door lekkages was in beide kappen de muurplaat (houten plaat op de buitenmuur) volledig verrot. In het hoofdhuis waren bovendien vele sporen aan de onderzijde verrot. Daarom is in beide kappen de hele muurplaat vervangen en in het hoofdhuis delen van de sporen. Voor de verbindingen van de sporen is een liplas gebruikt. Dit is een traditionele manier om twee houten onderdelen te verbinden met elkaar. Verder zijn de nieuwe sporen op dezelfde manier bewerkt als de oude sporen, zodat dit goed aansluit. De kappen zijn nu prachtig en vakkundig gerestaureerd en kunnen weer vele jaren mee.

De kap van het hoofdhuis, waarop de gerestaureerde sporen te zien zijn.

Toekomst

De restauratiewerkzaamheden zijn nog in volle gang. De winkelinrichting uit 1955 blijft hierbij voor een groot deel aanwezig. In september 2018 opent hier een winkel met thee, servies en vintage.

Informatie over monumenten

Wilt u meer weten over monumenten in gemeente 's-Hertogenbosch of over uw eigen pand? Kijk dan op monumentenzorg of neem contact op via erfgoed@s-hertogenbosch.nl.