Publieksdag Erfgoed tijdens Dataweek

’s-Hertogenbosch staat van 27 juni t/m 2 juli weer in het teken van de Data Week NL. Voor Erfgoed ’s-Hertogenbosch een goede gelegenheid om te laten zien wat zij doet op het gebied van data en digitalisering. Iedereen is welkom om dit zelf te ontdekken tijdens de publieksdag op zaterdag 2 juli tussen 10.00 en 16.00 uur op het oude Grasso-terrein aan de Paardskerkhofweg.

VR-game Den Bosch

Games en 3D scannen

Op de publieksdag van de Data Week NL kun je kennis maken met de Virtual Reality-game van SintLucas. Dit is een spel voor kinderen dat speelt bij de historische Pieckepoort, maar ook op de Markt anno 1500. Verder geeft Erfgoed 's-Hertogenbosch demonstraties van het 3D-scannen met historische objecten. Bezoekers mogen dit ook zelf uitproberen.

Zelf ontdekken

Als bezoeker kun je tijdens de publieksdag zelf de nieuwe interactieve monumentenkaart ontdekken, VR-tours door de stad maken en werken met de beeldverkenner met duizenden historische afbeeldingen uit de gemeente.

Ook krijg je een digitaal inkijkje in de bezoekers aan de stadspoorten tussen 1600 en 1800 en de prachtige website ’s-Hertogenbosch op de kaart. De aanwezige medewerkers van Erfgoed ’s-Hertogenbosch geven toelichting.

3D scan Den Bosch Waterpoort

Tijd en plaats publieksdag

De publieksdag vindt plaats op zaterdag 2 juli tussen 10.00 en 17.00 uur op het voormalig Grasso-terrein aan de Paardskerkhofweg 15 te ’s-Hertogenbosch. Ideaal voor het hele gezin en toegang is gratis.

Onderwijs

Wat kun je precies met digitaal erfgoed in het onderwijs? Erfgoed ’s-Hertogenbosch toont tijdens het JADS/JINC Kindercollege en de Onderwijsmarkt van Data Week NL hoe ze de historische collectie en verhalen digitaal tot leven brengt. Leerlingen maken kennis met de lokale geschiedenis via onder meer een virtuele tour door het Huis van Bosch en een VR-game over ’s-Hertogenbosch in 1500.

Op dinsdag exposeren Avans-studenten twee demo's van interactieve publiekspresentaties rondom erfgoed. Deze presentatie is het einde van een onderwijstraject van twintig weken. De opdracht was om een tastbare, digitale en interactieve publiekspresentatie te ontwikkelen met gebruik van erfgoedbronnen.

    Demo Avans
    Pratende kast met archeologische vondsten

    Het resultaat: een pratende kast met archeologische vondsten die je echt kunt aanraken en een enorme projectie waarmee je zelf door het heden en verleden van 's-Hertogenbosch kunt navigeren. Iedereen kan zelf komen kijken naar de presentaties van de studenten.

    Meer info