Pop-up tentoonstellingen maken Bossche archeologie zichtbaar

Van een sarcofaag tot een complete kerk pal naast de Sint-Jan: je staat bovenop de geschiedenis op de Bossche Parade en het Minderbroedersplein. Dat maakt Erfgoed ’s-Hertogenbosch dit weekend weer even zichtbaar tijdens de Nationale Archeologiedagen op 17 t/m 19 juni. Ontdek de normaal gesproken verborgen locaties en de mooiste archeologische vondsten tijdens speciale pop-up tentoonstellingen en een nieuwe wandelroute in de Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App..

Vondsten Minderbroedersklooster
Vondsten van het Minderbroedersklooster bij juwelier Goldline

Wat verbergt het Minderbroedersplein?

Onder de stenen van het Minderbroedersplein zijn overblijfselen van een middeleeuws klooster gevonden. Dit is het eerste en dus oudste klooster van de Minderbroeders (Franciscanen) in heel Nederland. De broeders kwamen al in 1228 naar ’s-Hertogenbosch.

Archeologen en bouwhistorici hebben tussen 1985 en 2008 meerdere keren gezocht naar sporen van het klooster. De meest bijzondere vondsten zijn tijdens de Archeologiedagen te ontdekken in de vitrine van juwelier Goldline en op de terrassen van M’EAT en Tappunt.

Archeologiedagen op het MinderbroederspleinArcheologiedagen op het Minderbroedersplein

Wat ligt er onder de Parade?

Het plein de Parade is een beschermd archeologisch monument, want daaronder liggen de resten van het middeleeuwse Groot Begijnhof. Hier woonden tussen ca. 1250 en 1700 begijnen. Dit waren niet-getrouwde vrouwen die een gelovig leven leidden zonder in te treden in het klooster.

Archeologen hebben bij opgravingen veel sporen van het begijnhof en de begijnen gevonden. De historische locaties zijn tijdens de archeologiedagen gemarkeerd op de Parade. De mooiste archeologische vondsten zijn te zien in Grand Café Silva Ducis.

Archeologiedagen op de ParadeArcheologiedagen op de Parade

Sticker ArcheologiedagenVondstlocatie op de Parade

Archeologische wandeling

Dat de Bossche binnenstad één grote archeologische ontdekkingsplek is, is vanaf de Archeologiedagen te ontdekken met een nieuwe wandelroute in de Erfgoed ’s-Hertogenbosch Route App. De presentatoren zijn Harmke Nijhof en Dick van de Vrie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Zij nemen je in een videotour mee naar de plekken van verschillende archeologische opgravingen. Daar vertellen ze over de meest bijzondere vondsten en laten die zelfs zien!

Meer info