Oudste film van Brabant komt uit 's-Hertogenbosch

De oudste film die tot nu toe gevonden is in Brabant komt uit 's-Hertogenbosch. Het zijn beelden gemaakt op 14 juli 1913 van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Erfgoed 's-Hertogenbosch bewaart de film in het gemeentearchief. 

Oudste films

Sinds april dit jaar is BrabantinBeelden op zoek naar de oudste film van Brabant. Daarbij hebben ze iedereen gevraagd met hen mee te speuren naar films van vóór 1940: in de archieven, bij lokale historische verenigingen, bedrijfsarchieven, maar ook op de Brabantse zolderkamers. Deze brede oproep heeft veel mooie tips en films opgeleverd. De oudste films - tot nu toe - komen zelfs uit 1913 en zijn dus meer dan een eeuw oud. De alleroudste zijn opgenomen in juli 1913 en komen uit ’s-Hertogenbosch en Helmond.

Oudste Bossche beelden

Op 14 juli 1913 brengen koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bezoek aan ’s-Hertogenbosch. Ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Koninkrijk gaan ze daar naar de nationale tentoonstelling voor kerkelijke kunst. We zien het koninklijk paar uit de auto stappen op de Hekellaan en wandelen door het Nachtegaalslaantje. Het zijn hele bijzondere filmbeelden en de oudst bekende bewegende beelden van Noord-Brabant.

Oudste films op één plek

BrabantinBeelden heeft de oudste films op één plek verzameld. Uit de hele provincie zijn beelden te zien op de website brabantinbeelden.nl/oudstefilms. BrabantinBeelden zorgt ervoor dat deze oude films bewaard blijven voor nu en de toekomst. Waar nodig herstellen en digitaliseren ze de beelden. De digitale kopie en/of filmrol bewaart BrabantinBeelden in een speciale filmopslag, zodat ze veiliggesteld zijn voor de toekomst.

BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Regionaal Archief Tilburg en de Brabant-Collectie, Tilburg University.