Opening historische schans Helftheuvel

Op zaterdag 5 oktober zal wethouder Huib van Olden tussen 13.00 en 14.00 uur het parkje en de schans Helftheuvel openen. Schans Helftheuvel is onderdeel van de linie van het Beleg van ’s-Hertogenbosch uit 1629. In het parkje bij de schans is in overleg met de bewoners een wijkspeelplaats aangelegd.  

De helft van ‘De Helft’

De schans is voor de helft gereconstrueerd op de locatie van de heuvel die van oudsher ook ‘De Helft’  heet. Het ontwerp is van landschapsarchitect Martien van Osch. Het is bijzonder dat midden in een woonwijk een historische schans is gereconstrueerd. Het is een aanzet van meerdere projecten die in de komende jaren als onderdeel van het project Linie 1629 uitgevoerd gaan worden.

Speelplek

De speelplek is thematisch opgepakt als bestorming van de schans, met een stormbaan en een schommel als verwijzing naar een ‘blijde’ (werptoestel). De speelplek is grotendeels gesponsord door de Stichting Vestingwerken. In samenspraak met bewoners is het parkje heringericht met nieuwe paden, meer bomen, groen en betere zitplekken. De schans wordt ecologisch beheerd en bovenop is een ‘terreplein’, waar ruimte is voor kleine evenementen of theater met rondom een zitrand.

Na de officiële opening kunt u informatie krijgen over de historische achtergronden van de schans, of deelnemen aan trainingen die Sporters van Powerup073 op de stormbaan geven.