Onderzoek naar 3D scannen maquettes

Erfgoed ’s-Hertogenbosch heeft in samenwerking met Heemkundekring Rosmalen een begin gemaakt in het 3D presenteren van maquettes. Het zijn gebouwen aan de Dorpsstraat in Rosmalen in de jaren 1950.

De 28 maquettes werden gemaakt door Cor Verstegen. Urenlang was hij bezig met het reconstrueren van de oude gebouwen. Er is bijvoorbeeld een maquette van de oude brouwerij en het oude gemeentehuis. Maar ook van Café Van Helvoirt, waar nu een schoenenwinkel is.

Virtuele tentoonstelling

De maquettes liggen veilig opgeslagen in het depot van Heemkundekring Rosmalen. Ze zijn te groot en te kwetsbaar om ze regelmatig voor groot publiek te presenteren. Dankzij 3D-digitalisering maakt Erfgoed ’s-Hertogenbosch deze maquettes online toegankelijk in een ‘virtuele tentoonstelling’. Bezoekers krijgen daarmee de mogelijkheid om de objecten van alle kanten te bewonderen.

Fotogrammetrie

De gebruikte techniek heet ‘fotogrammetrie’. We maken verschillende foto’s rondom de maquettes vanuit alle standpunten. Speciale software berekent met deze foto’s een 3D model. De resultaten zijn binnenkort via de website te bekijken.

Het is het begin van meer onderzoek naar 3D technieken en nieuwe presentatievormen. Ook de archeologische en bouwhistorische collectie van Erfgoed ’s-Hertogenbosch willen we op deze manier toegankelijk maken voor alle geïnteresseerden.

De maquette wordt gefotografeerd vanuit meerdere perspectieven.