Noord-Brabant kiest aansprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog

Het Nederlandse publiek stelt voor '75 jaar vrijheid' de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog samen. Elke provincie is gevraagd mee te denken over foto’s die de oorlogsgeschiedenis treffend in beeld brengen. Zo ook in Noord-BrabantStem mee via in100fotos.nl/noord-brabant!

In Noord-Brabant is een voorselectie gemaakt van 50 foto's. Het selectieteam bestond uit Jan van Oudheusden (oud-provinciaal historicus), Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant) en Emy Thorissen (conservator van de Brabant Collectie/Tilburg University).

Stem mee!

Tot en met 21 januari kan iedereen stemmen via de website in100fotos.nl en zal de uiteindelijke selectie teruggebracht worden naar 25 foto’s. Deze foto’s dingen uiteindelijk mee naar een plek in de uiteindelijke landelijke samenstelling 'De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s'.


Tijdens de bevrijding van 's-Hertogenbosch brengt Bosschenaar Van de Sande zijn gezin in veiligheid. Bron: Imperial War Museums. Fotograaf: Peter Handford.

's-Hertogenbosch

Ook van ’s-Hertogenbosch zijn er foto’s in de selectie te zien en te kiezen. Zoals de bovenstaande van 26 oktober 1944. Al talloze malen is deze buitengewoon dramatische foto afgebeeld. Maar hij is dan ook als het ware een symbool voor de moeizame bevrijding van Noord-Brabant in de herfst van 1944.

De Bosschenaar Van de Sande maakt gebruik van een gevechtspauze om met zijn gezin zijn huis in de hevig bevochten wijk Lombok – op de achtergrond nog zichtbaar – te ontvluchten. Via het Wilhelminaplein zoeken zij een veilig heenkomen in de inmiddels bevrijde binnenstad. De Britse legerfotograaf Peter Handford herinnerde zich later dat hij volkomen verbluft was toen plotseling naast een Shermantank een man opdook met twee dochtertjes onder de arm. Maar Handford drukte af en maakte daarmee een van de meest bijzondere foto’s uit zijn loopbaan.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Tweede Wereldoorlog in 100 foto's, zie de website in100fotos.nl.