Nieuwe erfgoedroute: 's-Hertogenbosch in de Eerste Wereldoorlog

Ontdek het 's-Hertogenbosch van de Eerste Wereldoorlog via de gratis Erfgoed 's-Hertogenbosch Route App! De nieuwe route ''s-Hertogenbosch in de Eerste Wereldoorlog' brengt je langs twintig markante plekken en gebouwen die teruggrijpen op de Eerste Wereldoorlog.

 

Honderd jaar na de wapenstilstand

Op 11 november 1918 kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal bleef, had de oorlog grote gevolgen voor ons land. Ook in ’s-Hertogenbosch veranderde veel tijdens de oorlog. Zo was er bijvoorbeeld de aanwezigheid van militairen. Ook zochten veel Belgische vluchtelingen hier een onderkomen. De komende tijd wordt er extra aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog in 's-Hertogenbosch.

Activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog

Op vrijdag 26 oktober wordt het nieuwe boek '’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog' aan burgemeester Mikkers aangeboden op het stadhuis. Dit zal gebeuren tijdens een speciaal symposium over 's-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog. Het boek is voor 24,95 euro te koop bij onder meer de Bossche boekhandel Heinen.

Op dinsdag 30 oktober wordt in het Theater aan de Parade voor het eerst de Leger- en Vlootfilm ‘Holland neutraal’ getoond in verkorte versie. Deze film uit 1917 bevat filmopnamen uit 's-Hertogenbosch. De film wordt ingeleid door historicus Tom Sas en live begeleid met de originele muziek van deze film, door de Koninklijke Harmonie van ’s-Hertogenbosch. Deze unieke première vindt plaats om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop via Theater aan de Parade.

App en downloaden

Met de gratis wandelroute wordt het mogelijk om zelf te ervaren welke sporen de Eerste Wereldoorlog heeft nagelaten in de stad. Kijk voor meer informatie over de route app en voor het downloaden op: www.erfgoedshertogenbosch.nl/routeapp

Plakkaat op het stadhuis met de tekst: 'De uitgeweken Belgen. Ter dankbare herinnering aan de stad 's-Hertogenbosch. Oct 1914- dec 1918'