Nieuwe editie van Silva: maart 2023

Onderwerpen

Silva dwaalt deze editie door de geschiedenis. Zo nemen Jan van der Vaart en Ronald van Genabeek ons bij de hand terwijl ze proberen het mysterie achter een labyrint dat op landgoed de Pettelaar gelegen heeft te ontrafelen. Was het labyrint aangelegd door de Zusters van Orthen voor spirituele doeleinden? Of was het later pas ingericht voor puur vermaak?

Ton Kappelhof laat ons ondertussen dwalen over het Gasthuisterrein. In het midden van de vijftiende eeuw werd een stuk grond gekocht aan de overzijde van de Binnendieze dat bij het Hof van Brabant hoorde. Maar wat was dit hof eigenlijk? En wat voor gebouwen stonden hier?

Tijdens de 17de eeuw dwaalde de Friese schilder Wybrand de Geest tijdens zijn studiereis door grote delen van Nederland, maar heeft hij ook aan 's-Hertogenbosch een bezoek gebracht? Anton Schuttelaars zoekt dit in zijn artikel uit aan de hand van een soort vriendenboekje, een album amicorum. 

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!