Nieuwe editie van Silva: september 2022

Onderwerpen

Hoe gaat een samenleving om met de beschikbaarheid van energie en de risico’s van het gebruik ervan? Een vraagstuk dat ook vandaag de dag nog heel actueel is. In deze nieuwe Silva beschrijft Janna Coomans hoe men in het laatmiddeleeuwse ’s-Hertogenbosch omging met vuur als de belangrijkste energiebron. Het stadsbestuur wachtte niet lijdzaam af tot de volgende stadsbrand, maar voerde een proactief preventiebeleid.

Karel Leenders en Ton Kappelhof stellen zich beiden kritisch op tegenover historiografische bevindingen die in de loop der tijd gemeengoed zijn geworden. Leenders moet concluderen dat A. Sasse van Ysselt met betrekking van de klok van de Orthense Sint-Salvatorkerk deze blijkbaar wel had horen luiden, maar niet wist wat de klepel woog.

Kappelhof toetst het waarheidsgehalte van het verhaal dat de drie andere Brabantse hoofdsteden Brussel, Leuven en Antwerpen in de dertiende eeuw bijgedragen zouden hebben aan de bouw van drie Bossche stadspoorten. Een mooi verhaal, maar klopt het wel?

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt digitaal op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!

Silva
Cover van Silva september 2022