Nieuwe editie van Silva: september 2021

De nieuwe editie van onderzoekstijdschrift Silva is verschenen! In dit derde nummer van 2021 (pdf) speciale aandacht voor het Bossche dialect in de laatste 150 jaar, de Jodenverbranding in de middeleeuwen en de ontmanteling van de vesting 's-Hertogenbosch.

Onderwerpen

Vrijwel niets roept het ‘thuisgevoel’ zo sterk op als het horen van de taal die thuis gesproken wordt. Het openingsartikel van Jos Swanenberg is een feest der herkenning voor de echte Bosschenaar. Hij toont overtuigend aan dat, hoewel het dialect aan verandering onderhevig is, het echte Bosch nog steeds floreert.

Martien van Asseldonk gaat in zijn artikel in op een pijnlijke episode uit de Bossche geschiedenis: de verbranding van een groep Joden in de beginjaren van de stad. Naar aanleiding van een recente publicatie van Lauran Toorians vraagt Van Asseldonk zich af wanneer deze executie plaatsvond.

Toevalligerwijs reflecteert Van Asseldonk ook op eerder werk van Ton Kappelhof, van wiens hand het laatste artikel is. Kappelhof verdiept zich in de ontmanteling van de vesting ’s-Hertogenbosch na de invoering van de Vestingwet in 1874. Hoe verliep dat proces en waarom ging het hier anders dan elders?

Over Silva

Silva is het online wetenschappelijke tijdschrift van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. De naam Silva is ontleend aan de Latijnse naam van de stad: Silva Ducis, ‘bos van de hertog’. Silva verschijnt ieder kwartaal en wordt digitaal gepubliceerd op www.erfgoedshertogenbosch.nl/silva.

Abonneren

Op de hoogte blijven van alle nieuwe publicaties van Silva? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief van Erfgoed 's-Hertogenbosch!


Cover van Silva September 2021